Ono što je sigurno kada vaše dete krene u srednju školu ono će biti sigurno dovoljno samostalno da izlazi i da ide skoro bilo gde samo. Međutim roditeljima je jako teško doneti odluku kada mogu prvi put pustiti dete van kuće bez pratnje satrijih.

Tim povodom sprovedena je anketa u kojoj su učestvovali 1427 roditelja, a ovo su odgovori:

Manje od 5 godina – 1 odsto

7 godina – 9 odsto

8 godina – 19 odsto

10 godina – 26 odsto

11 godina – 9 odsto

12 godina – 5 odsto

Preko 12 godina – 6 odsto

Kad su upitani za komentar, mnogi roditelji su se složili da se muče sa donošenjem odluke o spremnosti deteta da samo prelazi ulicu zbog sigurnosnog aspekta.

"Pomalo sam zaštitnički nastrojena, pa bih morala biti 100 odsto sigurna da mi je dete sigurno na ulici", rekla je jedna mama.

Mnogi su se složili da to uveliko zavisi od detetu, ali i od prometa na ulici, kao ova mama: "Pustila sam sina da prelazi sporedne ulice gde nije veliki promet, ali nisam mu dopustila da pređe glavnu ulicu dok nije bio puno stariji."

S druge strane, jedna mam je dopustila svojoj 6-godišnjakinji da sama pređe ulicu i dodala da ju je celo vreme držala na oku.

Stručnjaci pak ističu da se saobraćajne nesreće u koje su uključena deca događaju delom zato što deca još uvek razvijaju svoje motoričke veštine i vizualno rasuđivanje dok ne navrše 14 godina.

"Veliki problem je da iako naučimo dete pravilno prelaziti ulicu, saobraćaj i kretanje vozila je dosta nepredvidiv. Uvek može da se desi da neki automobil prebrzo vozi ili naglo skreće, zbog čega mala deca (6) nisu dovoljno zrela da brzo i instiktivno reaguju u takvim situacijama. Zato je važno ipak pričekati da dete poraste"

Istraživanje je koristilo simulirano saobraćajno okruženje i pokazalo je da se nesreće događaju u oko 8 odsto slučajeva sa 6-godišnjacima i 2 posto slučajeva sa 12-godišnjacima, dok se tek adolescentski uzrast smatra dovoljnim da se broj incidenata svede na minimum.

(Yumama)