Stručnjaci smatraju da se mame nakon dolaska bebe mogu u proseku ugojiti oko 3 kile. Kod očeva ta strelica na vagi može čak i više da raste. Velika je zabluda da zbog "roditeljske iscrpljenosti" mršavimo.

Ovo su razlozi zbog čega umesto da se gube kilogram nakon dolaska dece oni zapravo rastu:

Besane noći

Prema istraživanju roditelji u proseku gube 109 minuta sna noću tokom prve godine rođenja bebe, što znači da ćete više biti budni nego što ćete spavati.

Zbog neredovnog sna često se jede hrana koja nije zdrava, u slučaju iscrpljenosti ona se unosi u većim količinama.

Nedostatak sna izaziva pad nivoa leptina koji utiče na osećaj sitosti, dok nivo hormona grelina raste, i zbog toga osećate napade gladi.

Šta raditi? Ako ste imali neprospavanu noć nemojte uzimati kafu sa šećerom ili nešto slatko, vrlo brzo ćete osetiti još veću glad. Bolje uzmite orašaste plodove ili neku žitaricu koja siti i vrlo brzo ćete utoliti veću želju za hranom, takođe ćete stabilizovati nivo šećera u krvi.

Vreme večere

Dete je ostavilo večeru, a vi jedete ostatke da se ne bi bacilo. Kobna greška, tako niste ni svesni koliko pojedete i kilogrami se samo talože.

Drugi problem je što roditelji večeraju kada deca legnu da spavaju, a to je već kasno. Vaš sistem varenja se već umirio, a vi ste stomak preopteretili u trenutku kada po pravili ne bi više trebalo da jedete.

Šta raditi? Dajte detetu manje porcije, pa mu naknadno sipajte više ako ostane gladno. Sednite svi da večerate zajedno, to je ritual koji je sve manje prisutan u porodicama a mnogo znači.

Slatki raj

Deca kada su mala najviše vole "nezdrave grickalice" i slatkiše. Zbog čega vam je kuća puna tih đakonija, a vi isto tako budete u situaciji "da se častite".

Jedno je sigurno deca rastu i mnogo više se troše u odnosu na vas. Zato dok oni budu kroz igru sagoreli te kalorije, za vas će jedna čokoladica biti "kobna".

Šta raditi? Jednostavno ne unosite slatkiše u kuću. Častite ih kada izađete napolje, ali u kući ih ne držite, to je zdravije za sve.

Trči mama, beži

Koliko puta ste čuli "stalno sam aktivna i trčim za decom". Možda je paradoks, ali trčkaranje nije isto što i aktivno vežbanje. Verovali ili ne vi tako dobijate kilograme umesto da ih gubite.

Šta raditi? Krenite da vežbate, prvo odmorićete se malo i odvojićete vreme za sebe. Drugo osećaćete se bolje, imaćete više energije i ono što je najvažnije bićete zdraviji.

(Yumama)