Dvogodišnjaci tek spoznaju svet i trude se na svoj način da ga prihvate. Oni su mala "čudna" bića puna mašte i kreativnosti koju starije nekada ne mogu da razumeju.

Zbog toga rade sve ove čudne stvari:

Oprez, golo dete!

Jedna od neobičnih stvari sa kojima ste se zasigurno susreli je golo dete. Okrenuli ste leđa na tri minute i kad ste vratili pogled, vaše dete je stajalo bez odeće. Ne brinite, u ovom uzrastu su deca nesputana i ništa ne znaju (niti ih zanima) o društvenim pravilima i normama ponašanja. Iako vama možda i nije najugodnije kad se dogode takve situacije, ne morate se brinuti da odgajate malog "čudaka". I to je još samo jedna od faza koja će proći. A ako se poklopi s letnjim danima, još bolje.

Kopanje nosa

Kopanje nosa, kao i istraživanje drugih delova tela (za koje bi roditelji hteli da ih ipak ne istražuju), normalna je stvar za decu koja idu u jaslice. Deci je sve novo i znatiželjno otkrivaju nove osećaje, utiske i uzbuđenja tokom ove rane razvojne faze. Kopanje nosa nije baš lepa navika, ali pokušajte ostati mirni. Ako ne želite da kopa nos, probajte detetu skrenuti pažnju ili objasniti da se neke stvari ne rade u javnosti jer ih nitko ne želi gledati.

Izmišljeni i plišani prijatelji

Neka deca svugde nose svoje plišane prijatelje, prave im ručak, stavljaju ih spavati, dok drugi postavljaju tanjire i pričaju sa izmišljenim prijateljima. To je normalna dečija reakcija na spoznaju da je svet konfuzno mesto, teško za razumeti. Ako prihvatite svet mašte svog deteta, prihvatate i njegovu kreativnost. Kad se krzneni prijatelj izgubi ili je vreme da ode u veš mašinu, mogli biste se suočiti s periodom nezadovoljstva. Na to gledajte kao na priliku da dete nauči da se samo može nositi sa svakodnevnim situacijama.

dete jede pesak.jpg
Shutterstock dete jede pesak

"Jedu" razne stvari 

Jeste li ikad ulovili dete da jede pesak ili blato i zapitali se: "Zar je stvarno moguće da je njemu to fino?" E pa moguće je. Stavljanje stvari u usta takođe je još samo jedan od načina za istraživanje sveta oko sebe. Znatiželjna deca će jesti svakakve vrste čudnih stvari, od blata pa do desetak kiselih krastavaca u desetak minuta, kao i ljuljaške, igračke i tobogane. Obratite pažnju koliko često se to događa. Ako je vaše dete opsednuto jedenjem mačijeg peska, vreme je za razgovor s pedijatrom.

Kategorija opšte čudnih stvari

Neki mališani žele nositi plašt celi dan, neki pak žele stalno hodati bosi. Neki laju kao psi, a neki se prave da su kamioni kad idu spavati. Neki žele biti stalno prljavi pa namerno bacaju zemlju po sebi, dok neki ne mogu podneti mrvicu prljavštine na svojim rukama. Sve je to normalno. "Blesave" faze su normalni deo odrastanja i ako ne ometaju ostale "normalne" aktivnosti, pustite ih. Nekad ćete morati objašnjavati da baš i nije najbolje da to rade, ali ćete se sa smehom sećati dana kad su bili mali i slatki.

(Yumama)