Suprug i ja smo vrlo emotivne i osetljive osobe. Nekada i vrlo intenzivne, iskrena da budem. Lično sam preterano empatična, a suprug vrlo lako iskazuje emocije. Ne znam da li bismo dobili zvaničnu dijagnozu veoma empatičnih ljudi, ali sam se uvek pitala kako će se to odraziti na našu decu, da li će ona dobiti dijagnozu jako osetljive dece ili samo osetljive dece. Važnije pitanje je, ipak, šta bi roditelji trebalo da rade kada imaju takvu decu, kako bi bili sigurni da su im pružili potpunu podršku.

Najpre, da definišemo pojam veoma intenzivnog deteta. Prema stručnjacima, to su dečaci i devojčice koji dublje proživljavaju osećanja i koji na samom početku brzo reaguju. Vrlo malo komfora osećaju. Na primer, neće voleti čarapice koje ih previše stežu, niti odeću sa natpisom. Moguće da neće voleti jake zvuke i gužvu, kao na primer na velikim rođendanskim proslavama. Mi, kao roditelji, treba da uradimo nešto kada su u pitanju disciplina, aktivnosti, socijalizacija, škola i emotivno razumevanje, objasnila je Mauren Hili. 

1. Rešavanje problema umesto discipline

Hili predlaže da ne koristimo reč "disciplina", već da se umesto kazne radije fokusiramo na rešavanje problema. Govori da bi bilo dobro partnerski sa svojim detetom rešavati probleme, poput ustajanja na vreme ili postavljanja pravila o korišćenju ekrana. 

Jednoj porodici je predložila porodični sastanak, na kom bi se roditelji i deca dogovarali koliko dnevno treba da provode za računarom, i šta bi bile posledice kršenja pravila koje važe za svakoga.

2. Povežite se sa njima da biste razumeli njihova interesovanja

Svako dete je drugačije, ali većina jako osetljivih mališana voli umetnost, prirodu i pomaganje drugima. Pokušajte da shvatite za šta se interesuju. 


Foto: Shutterstock

3. Ne forsirajte ih da učestvuju u grupnoj igri sa decom

Kao introvertne i vrlo empatične osobe, nekada im najteže pada izlazak iz kuće i druženje sa grupom ljudi. Važno je da istinski saslušate dete i uzmete u obzir njegova osećanja. Ukoliko se detetu ne igra sa Anom, nemojte zakazivati druženje, pa čak i ako je to dete iz najbližeg komšiluka.

4. Naučite ih da uspešno idu kroz školu

Na pitanje kako da osigurate da je vašem detetu prijatno u školi, Hili je odgovorila: "Život nije uvek prijatan. Svako dete, bez obzira da li je osetljivo ili ne, treba da nauči da prigrli izlazak iz zone komfora i nađe načine da uspešno ide kroz život. Mnoge škole, na primer, dozvoljavaju detetu da koristi slušalice, ukoliko je previše osetljivo, pa mu zaista smeta buka."

5. Pomozite drugima da bolje razumeju vaše dete, kako bi bili svesni njihovih potreba

Hili predlaže deljenje članaka, knjiga, informacija koje će pomoći učiteljima i članovima porodice da razumeju ovo i shvate misli i osećanja ovakvih osoba.