Jedan od najkomplikovanijih zadataka za svakog roditelja jeste da ubedi dete da jede zdrave užine i obroke umesto brzih i onih koji nisu dobri za njih. 

Iako zvuči neverovatno, televizija može naterati vaše dete da se zdravo hrani.

Ovo može biti mnogo jednostavnije nego što mislite - potrebno je pustiti dete da gleda emisije o kuvanju gde se u pripremi hrane koriste zdrave namirnice. Studija je pokazala da emisije o kuvanju imaju pozitivan uticaj na detetovo ponašanje i stavove. 

Emisije na taj način promovišu zdravu percepciju o hrani. Kada deca gledaju u programu određenu hranu, ubrzo požele da je jedu.

Istraživanje je obuhvatilo 125 mališana između 10 i 12 godina. Gledali su po deset minuta program za decu. Dok je jedna grupa gledala epizode o zdravoj hrani, druga je gledala one sa nezdravim užinama. Prvi su pred sobom imali paradajz, luk, raznovrsno povrće i voće, dok su drugi gledali hamburgere, pomfrit, majonez, kroasane.

Kako bi proverili kakva je dečja percepcija hrane, oni su ih upitali da ocene od 0 do 10 namirnice koje vide pred sobom. Ocena 0 predstavljala je veoma nezdravu, a 10 veoma zdravu namirnicu. Na samo kraju, deci je ponuđena užina. Mogli su da izaberu - iseckanu jabuku, krastavac, pomfrit ili grickalice.

U grupi koja je gledala snimke sa zdravom hranom, više od 41 posto mališana odabralo je zdravu užinu, dok je iz druge grupe bilo samo 20 posto. 

"Rezultati studije pokazali su da emisije o kuvanju kod dece mogu promovisati pozitivne promene u stavu prema hrani", istakao je Frans Folkvord, doktor sa Tilburg Univerziteta.

Postoje i drugi načini da stvorite zdrave navike kod svog deteta: 

- Budite uzor detetu, jer vas ono posmatra kao primer. Pored toga, idealno bi bilo da u školama postoji neka vrsta edukacije koja će ih podsticati da se brinu o svojoj ishrani. 

- Nemojte ih pritiskati. Vrlo često deca odbijaju da jedu nešto što nisu nikada probali. Potrebno je da probate više puta da ih nagovorite, ali pustite da prođe vreme. 

- Uključite ih u pripremu zdravog obroka, jer ćete na taj način stvoriti želju da probaju ono u čijoj su pripremi učestvovali, više nego gotovu hranu prepunu šećera i masti.

- Ohrabrujte ih radije nego da im zabranjujete. Nemojte govoriti Ne treba da jedeš slatkiše. Uvek je bolja opcija Da li si primetio koliko je krastavac ukusniji kada ga posoliš i dodaš limun?

Zapratite nas i na Instagramu!