Veliki broj roditelja zna kako se završi pokušaj da odgovori dete da (već treći dan za redom) obuče istu odeću, koja je često neke intenzivne boje. Međutim, jeste li nekad razmišljali o tome šta detetu ta omiljena boja zaista znači?

Kao odrasle osobe, možemo racionalno da donosimo odluke zasnovane na shvatanju šta je najbolje za nas, ali mališani, oni bi dali sve da stvore svet gde mogu praviti sopstvena pravila. Ovo se može povezati sa psihologijom boja.

Mauren Hili, ekspert za dečji razvoj, govorila je o tome zašto su mališani toliko vezani za određene boje. "Iz moje perspektive, boje su im kao hrana. Iz perspektive o teoriji boja, svako dete traži boju koja mu je emocionalno potrebna u tom trenutnu, te nema problema ukoliko se dete uhvati za određenu boju kao svoju omiljenu. Nekada određena boja čini da se osećaju bolje, smiruje ih ili opušta", istakla je Hili. 

Izdvojila je da neki mališani više vole hladne boje, poput plave, dok se neki vežu za toplije, kao što su crvena i narandžasta. To zavisi od specifičnih potreba deteta.

"Boje mogu biti simbolične i reprezentativne - na primer, srce simboliše ljubav i najbliže je roze ili zelenoj. Dakle, deca fokusirana na ljubav žele da nose roze poput princeze u vrtiću, a nakon nekoliko godina u trećem razredu, više vole jednoroge, priče, mitske objekte, te im ljubičasta postaje omiljena boja."

Čak i odrasli mogu menjati omiljene boje kroz život. Dakle, i vaše dete može menjati svoje preferencije. U međuvremenu, izdvajamo šta koja boja predstavlja za njih u određenom momentu.

Crvena

Deca koja vole crvenu imaju vrlo jaku volju. To su oni koji moraju da ispune ono što žele i kad to žele mnogo više od ostale dece. Većinom ekstrovertni mališani vole ovu boju.

Plava

Smireni ljudi se obično vežu za razne nijanse plave. Boje okeana i neba su većinom vezane za spokoj i opuštenost deteta.


Foto: Shutterstock

Zelena

Nežne maze koje se lako vežu za svakoga vole ovu boju. Ljubitelji zelene obično traže sigurnost i vrlo su odani.

Roze

Ćutljivi mališani koji obožavaju igru obožavaju ovu boju. Oni bi želeli da se igraju više nego bilo šta drugo. Ove osobine se javljaju i kod odraslih osoba koje vole roze boju.


Foto: Shutterstock

Ljubičasta

Ljubitelji ove boje su više naklonjeni umetnosti od ostalih vršnjaka. Prema "Psihologija Danas", često razmišljaju izvan okvira kako bi iskazali sopstvenu kreativnost.

Žuta

Ova boja je u vezi sa misliocima. Oni koji vole žutu su dobri u planiranju i postavljanju strategija, makar to značilo i jednostavno organizovanje igračaka.


Foto: Shutterstock

Narandžasta

Društveni mališani zasigurno vole narandžastu. Obožavaju da budu u centru pažnje, a ako im to ostane omiljena boja, nemojte se začuditi ako završe na Brodveju.

Crna

Vaš mališan može voleti crnu. Dok neki izveštaji ističu da su to promenljive osobe, ima stručnjaka koji govore da je crna vezana za sofisticirane i oseljive osobe. 

Zapratite Yumamu i na Instagramu!