Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moderni autfiti za svečane prilike: Na šta moramo obratiti pažnju prilikom odabira odeće za dete

Izloženi smo različitim modnim trendovima, kako za odrasle, tako i za najmlađe. Međutim, prilikom izbora kombinacije za dete, naročito za važnije prilike, moramo obratiti pažnju na nekoliko stavki.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada govorimo o modnim savetima za devojčice i dečake, teško da ćemo odabrati štikle ili kravate za svoje mališane. 

Jasno je da je dečja moda kroz decenije prošla ogroman put, naročito u okvirima dizajnerske odeće. Moda za decu na ulicama najvećih svetskih gradova je od klasične došla do odeće dostupne u trgovinama. Mnogi stajlinzi koje vidimo na mališanima deluju kao da su stvoreni za odrasle, da bismo ih čak i sami nosili. 

Povezane vesti

Deca su već od malena izložena modi putem mobilnih telefona i ostalih pametnih uređaja koji su im dostupni. Mnogo su izloženiji trendovima nego što smo mi bili kao mali, jer im je sada sve tu, na dohvat ruke. Ipak, deca bi trebalo da budu deca, zar ne?

Vrlo je lako preterati sa slatkim brendiranim nakitom za naše devojčice, jer one izgledaju zaista preslatko u apsolutno svemu što nose na sebi. Na nama je ipak da ih oblačimo tako da izgledaju dobro, a prvenstveno da im bude udobno u tome. Ne treba preterivati, postoje važnije stvari na koje treba obratiti pažnju. 

1. Udobnost pre izgleda, uvek

Naravno, možete imati oboje, međutim, kada je ceo ormar prepun samo "čiste odeće" za vaše dete, možemo garantovati da će se ono osećati na neki način ograničeno. Kada za vašu ćerku odaberete svečanu haljinicu ili dečaku odelo za specijalne prilike, proverite da li je tkanina udobna, i da li dozvoljava detetu da trči, igra se, radi sve što deca treba da rade. 

Postavite sebi nekoliko pitanja:

- Da li vaša ćerka može neometano da trči, sedi, okreće u svojoj haljinici?

- Da li vaš sin može da trči, skače, penje se u svojim pantalonama?

- Ukoliko se vaše dete navikava na nošu, da li može da se prilagodi tom autfitu bez straha da će se osramotiti pred drugima?

- Da li vi sami možete da se opustite tokom događaja, bez straha da će dete pocepati ili isprljati odeću?

Ukoliko je vaš odgovor "ne" na bilo koje od ovih pitanja, uzmite u obzir da taj autfit možda nije praktičan za dete.

Povezane vesti

Takođe, izbegavajte odeću sa previše dugmića, kravate, ili slabo prišivene ukrasa. Takvi detalji, kao recimo dugme, mogu otpasti dok se vaše dete igra. Vodite se i time da će detetu biti potrebno dosta pomoći prilikom oblačenja. Izbegavajte i one delove sa kojima biste se i sami mučili prilikom oblačenja. Oblačenje bi trebalo da pričinjava zabavu, ne da bude stresno!

2. Ne preterujte sa viškom odeće

Idete na neko venčanje sa svojom porodicom? Želite da vaše dete izgleda lepo, ali ukoliko nije zainteresovano, nemojte ga siliti. Dovoljna je tortura i to što se bakću sa tolikom količinom odraslih, ne treba im dodatno mučenje!

Bolje da izbegnete ljutnju i svađu. Postoji toliko komfornih i jednostavnih opcija u kojima će dete izgledati fantastično. Iako ta opcija možda nije dovoljno svečana ili prihvatljiva za odrasle, deci je to apsolutno dozvoljeno. Mališani će izgledati preslatko i u najjednostavnijim kombinacijama.

3. Obratite pažnju na vremenske prilike

Sasvim je u redu ukoliko sami obučemo koktel haljinu za proslavu novogodišnje noći i kaput ostavimo pozadi da nam ne smeta tokom večeri. Ipak, za decu ovakve odluke ne dolaze u obzir. 

Ukoliko vaše dete ide na proslavu baš onda kada je vreme nepredvidivo, budite sigurni da ima dovoljno slojeva odeće na sebi. Ne smemo dozvoliti da mu zarad svečane prilike bude hlado i da se ne oseća lepo. Koliko god odrasli sebi dopuštali da budu oskudno obučeni, o detetu uvek moramo brinuti. Ne smemo dozvoliti da nam izgled bude važniji od zdravlja deteta. 

4. Ne dozvolite da prerano odrastu

Još od malih nogu deca naprosto žele da rade sve ono što vide kod odraslih. Naše "malene senke" uvek žele da probaju tatine cipele ili stavljaju mamin karmin. Danas, naročito, postoji toliko mode za decu koja je pomalo previše "za odrasle". Mnogo toga ni sami ne bismo nosili jer se ne bismo osećali udobno. Zamislite tek kako je mališanima. 

Povezane vesti

Sasvim je u redu opustiti se i predložiti detetu alternative koje ispunjavaju njihovu želju da se osećaju kao da su "veliki", naravno, dokle god štitimo udobnost njihovog detinjstva. 

5. Dopustite im da se uključe

Dok razmišljamo o detetu kao o lutki koju treba da obučemo, bilo bi lepo da i njih same uključimo u tu odluku. Dok su u uzrastu između dve i četiri godine, sasvim je u redu dozvoliti im da biraju između dve opcije. Neka odaberu koja im se majica više dopada ili više oblači u tom trenutku. Donošenje odluka u ovom periodu vodi ka napretku i gradi njihovo samopouzdanje. Takođe, ovo ih čini aktivnim učesnicima u donošenju odluka od ranog jutra.

Ukoliko imate izbirljivo dete, možete iskoristiti istu taktiku kada kupujete odeću. Neka sami izaberu jednu od nekoliko stvari koje sami odredite kao najprikladnije.

Povezane vesti

Kada malo porastu, dozvolite im da izaberu sami, iako ta kombinacija možda i nije najbolja opcija prema vašem mišljenju. Ukoliko stvore neke zanimljive i drugačije kombinacije, pitajte ih zbog čega su izabrali baš takav miks boja, materijala ili printa, bez ikakvog osuđivanja. Obratite pažnju da li je razlog tkanina koja im najviše prija, ili pak spoj boja koje oni najviše vole. Često vas njihovi odgovori mogu iznenaditi. 

Iako su oni naše malene lutkice, oni su ipak osobe sa sopstvenim ukusom i izborima. Kada im postavimo sva ta pitanja, pomažemo im da artikulišu sopstvene opcije i odluke, i nauče nešto sami o sebi i procesu sopstvene selekcije. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica