Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ideje za poklone: Šta kupiti detetu uzrasta od tri do pet godina

Ukoliko se približava rođendan vašeg mališana ili tragate za idealnim novogodišnjim poklonom, pogledajte nekoliko predloga koji će vam biti od pomoći...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Igračka je uvek dobar poklon, ako je odaberete pažljivo. Zahvaljujući igračkama dete razvija kreativnost, stiče mnoge veštine i znanja. Takođe, ona pomažu u ostvarenje socijalne komunikacije, ispoljavanju strahova, kanalisanju agresije...

Olakšavajuća okolnost za kupce poklona je ta što je najveći broj igračaka na tržištu je namenjen uzrastu od tri do pet godina, a evo i koje od njih su najbolje za decu ovih godina.

Knjige i albumi sa stikerima i nalepnicama

Iako to nisu igračke u "pravom" smislu te reči, gotovo svaka generacija trogodišnjaka ili petogodišnjaka ima neku svoju "opsesiju", od sportista do crtanih junaka. Posebno su zanimljivi devojčicama jer im omogućuju kontakt sa, uglavnom, nežno prikazanim likovima. Lako se lepe i odlepljuju gde god želite a postoje i specijalni albumi.

Stikeri i nalepnice nemaju posebnu edukativnu vrednost. Ipak, deca ih vole i taj socijalni momenat što mogu da se menjaju, razgovaraju o njima, pokazuju ih jedni drugima dovoljan je motiv da ih približite i svom detetu.

Povezane vesti

Umetnički materijal

U ovom uzrastu poželjno je da ponudite i umetničke materijale kao vrstu igračke. Bojice: što je dete mlađe pribor koji koristi treba da bude jednostavniji. Zato je idealno da prve bojice budu voštane (kreoni), a tek kasnije drvene bojice ili flomasteri.

Mase za modelovanje (plastelin, glina, glinamol, testo...): što su deca mlađa masa za modelovanje treba da bude mekša, elastična, ali ne pretvrda, koja se ne suši i ne mrvi lako. Bojenje, crtanje, modelovanje je izuzetno važno jer razvija strpljenje, podstiče maštu i kreativnost, vežba koordinaciju pokreta i finu motoriku. Ima umirujuće dejistvo a istovremeno je i način izražavanja unutrašnjeg sveta deteta.


Bojice, plastelin i glina su odličan poklon za decu uzrasta od tri do pet godina Foto: Shutterstock

Kompjuterske i video igrice

Oko pete godine novo interesovanje vašeg deteta mogu postati i kompjuterske igre ili play station. Uz njih, dete uči jezik novih tehnologije i novih medija. Idealne su igrice koje nemaju agresivan sadržaj, koje vežbaju reflekse, motoriku, koncentraciju.... koje su istovremeno i edukativne, i zabavne.

Nemojte "bežati" od ovih igara i igračaka samo zato što vi mislite da nisu korisne. Umesto toga, pronađite one koje to jesu i ograničite vreme sedenja pred računarom. U tom slučaju, dete neće formirati loše navike a provodiće vreme na način koje samo želi.

Povezane vesti

Kocke i konstruktori

Izgradnja kule (i shvatanje kako da ga spreči da padne) podstiče veštinu rešavanja problema i koordinaciju očiju i ruke. Predškolci će koristiti svoju maštu da grade zgrade, vozila, životinje i druge jednostavne konstrukcije.

Pazle

Pazle će pomoći oko koordinacije i spretnosti, naučiti oko prostornih odnosa (gde su stvari u relaciji sa drugim stvarim) i logično mišljenje.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica