Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popodnevno spavanje: Greške zbog kojih se dete opire i plače pri uspavljivanju

Pročitajte savete stručnjaka za roditeljstvo i mame četvoro dece, i izbegnite najčešće greške zbog kojih vaša deca ne žele da spavaju popodne.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Spavanje tokom dana traje nekoliko sati ili manje, ali može da utiče na čitav detetov dan. Popodnevni san može da poboljša raspoloženje, smanji nervozu, plakanje i ispade besa.

Istraživanja pokazuju da deca koja spavaju tokom dana ređe budu bolesna, izrastu viša i manja je verovatnoća da će biti gojazna kad odrastu. Takođe, popodnevno spavanje pospešuje razvoj mozga i koncentraciju.

Povezane vesti

Spavanje tokom dana može da pomogne i da se nadoknadi propušten noćni san. Čak i jedan sat manje noćnog sna može negativno da utiče na razvoj deteta i njegovog mozga i poveća umor i nervozu.

Nažalost, postoje brojni razlozi zbog kojih dete ne želi da zaspi. Tek kad shvatite uzroke, možete da napravite plan kako da prevaziđete otpor.  Elizabet Pantli, stručnjak za roditeljstvo i mama četvoro dece, predočava neke od razloga zbog kojih dete ne želi da zaspi i predloge za rešavanje tih problema:

1. Dete je preraslo dosadašnji raspored spavanja

Razmislite o promenama u detetovom životu, o njegovom rastu i razvoju. Da li naučilo da puzi, počelo je da jede i čvrstu hranu ili je krenulo u jaslice? Svaka promena može da utiče na uzroke nespavanja. Posmatrajte dete i pratite znake umora i na osnovu toga prilagodite raspored.

2. Raspored spavanja ne odgovara biološkom satu deteta

Vreme spavanja, vreme obroka, šetnja i sve aktivnosti mogu uticati na biološki sat deteta. Neodgovarajući raspored aktivnosti (hranjenje, igranje pre spavanja) može loše da utiče na ritam. 

Povezane vesti

3. Nedosledan raspored spavanja

Tokom radne nedelje vreme spavanja i buđenja su specifični, ali vikendom je sve opuštenije. Druge nedoslednosti takođe mogu da utiču na spavanje, na primer ako dete u vrtiću spava u drugo vreme nego kod kuće. Stvorite raspored i pokušajte da ga se držate uz okvirno odstupanje od pola sata.

4. Dete je preumorno pre spavanja

Ako propustite znake umora i vreme u koje dete obično ide na spavanje, detetovo raspoloženje može da preraste u plakanje, nervozu i izlive besa. Uporedite jutarnje ponašanje kad je dete odmorno sa onim nakon večere i naučite da prepoznate znake umora. Cilj je da stavite dete da se odmara popodne čim pokazuje prve znake umora.

5. Oslanjanje na specifične uslove

Dete koje je naviklo da zaspi na jedan način teško će se navići na drukčije uslove. Izbegavajte flašice, nosiljke, ljuljaške i slično.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica