Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručnjaci savetuju: Kada je dete spremno da sazna istinu o Deda Mrazu

Mnogi roditelji smatraju da deci ne treba raspršivati iluzije jer će ionako sama shvatiti da Deda Mraz ne postoji, ali ako ipak žele da im vi to saopštite, evo kada je najbolje vreme za to.

 Izvor: Foto: Profimedia

'Budi dobar ili dobra i dobićeš darove od Deda Mraza!' Koliko puta ste u životu čuli ovu rečenicu?

Fenomen debeljuškastog, dobroćudnog dekice koji leti sankama i deli deci poklone seže još u 19. vek. 

Mnogim roditelji širom sveta deci od govore Deda Mraz postoji, a dečja mašta rado prigrli takvu lepu priču. Međutim, tokom odrastanja neminovno dolazi trenutak u kojem dete počinje sumnjati i u kada ćemo mu reći da Deda Mraz zapravo ne postoji.

Povezane vesti

Sa druge strane neki roditelji smatraju da deci ne treba raspršivati iluzije, nego im jednostavno ostaviti da sami zaključe šta je istina, a šta ne, odnosno da tumače postojanje Deda Mraza kako god žele.

Istraživanje psihološkinje Žakline Vuli sa Univerziteta Teksas pokazala je da oko 70 posto trogodišnjaka veruje u Deda Mraza. S obzirom na to da petogodišnjaci bolje razumeju smisao darivanja i praznične čarolije, ne čudi podatak da njih čak 83 posto veruje u njega, dok taj postotak počinje opadati u sedmoj godini. Dok se pokazalo da tek 30 posto devetogodišnjaka veruje u novogodišnju čaroliju.

Povezane vesti

Iz tog razloga, stručnjaci kažu kako je deci nepostojanje Deda Mraza najbolje priznati između 7. i 9. godine života.

Stručnjaci se slažu da je najbolje i najbezbolnije istinu saopštiti deci onda kada sama pitaju jer to znači i da su spremna da je prihvate. Dete koje nije spremno, ionako će ignorisati vaše objašnjenje.

 Foto:Shutterstock

Roditelji štite decu od odrastanja

Prema britanskom istraživanju, većina dece prestane verovati u Deda Mraza do šeste godine, ali se i dalje pretvaraju kako bi usrećili roditelje. Glume čak i iznenađenje kako ne bi razočarali roditelje koji ih uporno uveravaju u ovu priču jer ih žele što duže zaštititi od odrastanja.

Povezane vesti

Deca danas na internetu saznaju istinu

Internet je kriv za sve, tvrde stručnjaci. Sve češće deca saznaju istinu o omiljenom Dekici guglajući. Deca žele odrasti što pre, a nove tehnologije im to i omogućuju. Većini dece čaroliju pokvare stariji braća i sestre, a čak 96 posto roditelja srećno je što deca veruju u Deda Mraza.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica