Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je moj predškolac pubertetlija: Kako prepoznati prve znake ranog puberteta

Čak i petogodišnje devojčice i sedmogodišnji dečaci mogu postati pubertetlije, smatraju pedijatri. Koji su znakovi ranog puberteta i kakve posledice po dete ovo neobično stanje može ostaviti, saznajte u tekstu koji sledi.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Pubertet je period u kom se deca emocionalno i fizički razvijaju u mlade muškarce i žene, a najranije ova faza razvoja počinje u sedmoj ili osmoj godini kod devojčica, odnosno u devetoj godini kod dečaka. U proseku, devojčice ulaze u pubertet u desetoj, a dečaci u jedanaestoj godini.

Povezane vesti

Ipak, nisu retki ni slučajevi da petogodišnjaci pokazuju znakove puberteta.

Lekari iz čuvene klinike "Mejo" objašnjavaju da do ranog puberteta dolazi jer mozak otpočinje određene procese, odnosno pojačava se lučenje gonadotropin-oslobađajućeg hormona, zbog čega hipofiza pojačano luči još dva hormona: luteinizirajući hormon (koji od žena izaziva ovulaciju i razvoj žutog tela, a kod muškaraca stimuliše proizvodnju testosterona) i  folikulostimulišući hormon. Zazhvaljujući tome, povećava se proizvodnja estrogena kod devojčica i testosterona kod dečaka i pubertet počinje ranije nego što bi trebalo.

Koji su pokazatelji ranog puberteta?

Može se reći da je devojčica rano ušla u pubertet ukoliko pre sedme godine ispolji neki od sledećih "simptoma":

 • rast grudi
 • rast malja
 • nagli rast
 • menstruacija
 • pojava akni
 • specifičan miris znoja

Povezane vesti

Dečaci su prerano ušli u pubertet ako pre devete godine iskuse sledeće:

 • uvećanje testisa ili penisa
 • rast malja
 • nagli rast
 • dublji glas
 • pojava akni
 • specifičan miris znoja

Moguć je, takođe, i nepotpuni rani pubertet, odnosno pojava da se neki simptom puberteta javi prerano, a potom iščezne. Reecimo, moguće je da se pojavi naznaka rasta grudi kod devojčica starih između šest mesec i i tri godine, a da one nestanu i ponovo se pojave tek u pubertetu.

Koje su posledice ranog puberteta?

Mališanima ovo stanje može izazvati fizičke i emocionalne probleme, a najčešće posledice su sledeće:

Nizak rast

Većina dečaka i devojčica koji prerano uđu u pubertet je previsoka za svoj uzrast, ali ima i onih su izuzetno niski, a takvi ostaju i u zrelim godinama.

Stručnjaci to objašnjavaju time što se, kada se završi pubertet, završava i rast. Budući da se deci kojoj je pubertet počeo rano on i završava ranije, oni prestaju da rastu ranije nego njihovi vršnjaci.

Bihevioralni problemi

Nekim naučnim istraživanjima utvrđeno je da postoji veza između ranog puberteta i bihevioralnih problema, naročito kod dece koja kasne u razvoju. Ipak, nemali je broj eksperata za ovo pitanje koji naglašavaju da nauka ima slabe dokaze za tu tvrdnju.

Povezane vesti

Stres

Čak i kada se promene koje pubertet sa sobom nosi dešavaju dvanaestogodišnjaku, one su zbunjujuće i stesne. Zamislite onda samo kako one deluju na devojčicu od pet ili šest godina ili na dečaka od sedam!

Ova deca se često osećaju veoma loše jer se fizički razlikuju od svojih vršnjaka, a devojčice koje dobijaju menstruaciju su izrazito uznemirene. Zbog toga je važno da im roditelji pažljivo objasne fizičke i emocionalne promene koje su u toku i koje ih tek čekaju.

Seksualna aktivnost

Lekari koji pišu stručne tekstove za čuveni američki portal WebMD ističu da nema snažnih medicinskih dokaza da mališani koji su ranije ušli u pubertet ranije stupaju u seksualne odnose, te njihovi roditelji ne bi trebalo da budu zabrinuti. S druge strane, određeni stručnjaci poput pedijatra endokrinologa dr Stivena Došena smatraju da se kod dečaka javlja seksualni nagon.

Kancer

Neke studije pružile su dokaze da devojčice koje su prerano ušle u pubertet imaju viši rizik za rak dojke u kasnijem toku života, ali ti dokazi nisu dovoljno jaki da bi lekari upozorili roditelje na njih kao na mogući posledicu.

Tamara Sorak

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica