Detetova koža se direktno naslanja na postavu cipele, ili je od postave deli samo pamučna čarapa. Zbog toga postava treba da bude izrađena od prirodnog materijala. Najbolje je da to bude meka porozna koža koja lako upija znoj.

Gornji deo obuće takođe treba da bude od prirodne kože, meke i porozne, koja će omogućiti nežnom dečjem stopalu da diše. Idealno je kada je ta koža ekološki obrađena, bez upotrebe hemikalija koje mogu dovesti do alergijskih reakcija.

Pri izboru obuće treba voditi računa o nekoliko stvari:

- Do detetove navršene treće godine obuća treba da bude duboka. Ovakva cipela će obezbediti neophodnu stabilnost dečjem stopalu.

- Peta bi trebalo da bude posebno ojačana kako bi obezbedila stabilnost stopala, ali i dugotrajan pravilan oblik same cipele.

- Prednji deo cipele može biti otvoren kako bi provetravanje stopala bilo lakše. Na taj način cipela će detetu pružiti dodatni osećaj udobnosti.

- Anatomski uložak će obezbediti rasterećenje unutrašnjeg svoda dečjeg stopala čime će im biti olakšano duže hodanje, trčanje i igranje.

- Svi, na žalost, uglavnom hodamo po tvrdim podlogama kao što su asfalt, beton, parket, pločice i slično. Zbog vrste podloge idealno je kada cipela ima mekani sloj između tabanice i đona koji amortizuje udarce i pritiske koji se javljaju pri hodu i stajanju.

- Sama cipela i njen đon ne smeju biti previše tvrdi, moraju se pregibati pri hodu. U isto vreme ne smeju biti ni previše mekani, da ne bi došlo do uvrtanja cipele, jer bi se time ugrozila stabilnost deteta.

- Deca ne bi trebalo da nose papuče i klompe pre trećeg rođendana. I nakon navršene treće godine bolje je posavetovati se sa stručnim licem da li je dete, i njegovo stopalo, spremno za ovu vrstu obuće. Papuče i klompe ne obezbeđuju dovoljnu stabilnost pri hodu. Nedovoljna snaga mišića je razlog što deca često zabacuju noge u stranu kada nose ovu vrstu obuće, a i češće dolazi do iskretanja stopala.

- Da biste pravilno odabrali cipele za bilo koje godišnje doba, pa i leto, detetu koje ima neki deformitet stopala, neophodno je da se posavetujete sa lekarom specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije, dečjim hirurgom ili ortopedom.

Dr Jelena Rakić Milanović, mr sc. med