Slanje deteta u vrtić nije velika promena samo za mališana, već i za roditelja. Mame i tate znaju koliko izazovno može biti probuditi mališana za vrtić, spremiti ga, obući, a posebne teškoće su u periodu adaptacije. I dok roditelji imaju zauzet raspored pre i posle odlaska, važno je da se ponašaju na određeni način kako ne bi otežavali posao vaspitačicama i zaposlenima u vrtiću.

Vaspitačica Šeron Birč objašnjava - "Osoblje u vrtiću brine o vašoj deci i dobro ih poznaje. Neka deca provode više vremena u vrtiću nego kod kuće, u zavisnosti od okolnosti. Bez obzira na to koliko često je vaše dete u vrtiću, osoblje će uvek pomoći i moći da ponudi savete o roditeljstvu i još mnogo toga. Tu smo da pomognemo."

Iako su radnici u vrtićima tu da pomognu, postoje neke stvari koje roditelji rade koje im mogu otežati posao - a neke čak mogu uticati i na vaspitanje i odgoj deteta.

Vaspitačica otkriva kojih 10 neprijatnih stvari roditelji rade i koje greške prave kada ostavljaju decu u vrtiću:

1. Odlazak u pidžami
Iako je ponekad "luda žurba" i dete vam otežava da ga obučete, vaspitačica Šeron kaže da "to nije dobar izgled i nije dobra navika, a može negativno da utiče i na samopoštovanje i odgovornost deteta". Verovali ili ne, ovo je usmereno i na decu i na roditelje, a Šeron je dodala "organizacija je ključna". Mada, ona dodaje: "Shvatamo da su okolnosti kod svih različite, pa bismo radije da vaše dete ide u vrtić nego ne. Ako previše žurite da promenite odeću, obezbedite dnevnu odeću i mi ćemo promeniti odeću kada dete dođe."

2. Ne donosite rezervnu odeću
Roditelji bi svakodnevno trebalo da spakuju rezervnu odeću, prema Šeron, kao i dosta pelena, maramica, adaptiranog mleka, jorgana i odgovarajuće odeće za sve vremenske uslove. Ona kaže: "U vrtiću ima puno neurednih igri, uživanju u aktivnostima kao što su slikanje, lupanje, blato, pesak, voda i izlazak napolje po svim vremenskim prilikama – ne postoji loše vreme, samo neprikladna odeća. Molim vas, nemojte zaboraviti rezervne stvari.

Pročitajte i - Šta zaista znači kada vam vaspitačica kaže da je dete bilo živahno u vrtiću

3. Zaostajanje
Jedna od najneprijantijih stvari koje roditelji mogu da urade je da se zadržavaju nakon što ostave svoje dete. "Anksioznost odvajanja je normalan deo razvoja deteta", kaže ona. "Ali ako vaše dete treba da ide u vrtić i deo adaptacije je završen, morate otići. " Vaspitačica kaže da pripremite svoje dete da će biti ostavljeno sa svojim prijateljima, sa uzbudljivim aktivnostima i podsetite ga da ćete se vratiti.

"Budite kratki, budite pozitivni, budite čvrsti i ljubazni, budite uverljivi – na kraju krajeva, na vama je da budete otporni – a zatim da odete. Dugi rastanci ne pomažu ni vama ni vašem detetu," dodaje ona.

4. Ostajete da biste ćaskali ili ogovarali
Ogovaranje je velko ne, bilo da je to sa osobljem vrtića ili drugim roditeljima. Šeron kaže da ako imate nešto hitno da kažete što je osetljivo, vaspitačica će vas saslušati. Ona dodaje: "Mi smo saosećajni, osetljivi i sa razumevanjem. Možemo pomoći. Ali nećemo ogovarati."

5. Iskradanje kada vaše dete ne gleda
Dok je zadržavanje obeshrabrujuće, isto tako je i iskradanje kada vaše dete ne gleda. Šeron kaže: "Deca gledaju da vide da li je njihov roditelj otišao i kada primete, pojačava se strah da ste otišli. Mala deca zavise od svojih roditelja u upravljanju svojim emocijama i dobijaju sigurnost i hrabrost od svojih roditelja, a ako vide da ste otišli ​​bez pozdrava, to može uliti anksioznost."

Umesto toga, vaspitačica kaže da se "uvek pozdravite" jer to pomaže vašem detetu da razvije otpornost i očekivanje. Izlazak iz vrtića kada vaše dete ne gleda može da izazove paniku, pa "uvek recite zbogom".

6. Ne proverava dečiju torbu
Radnici u vrtićima se često iznerviraju kada roditelji ne proveravaju i ne čiste torbu svog deteta, kaže Šeron, u kojoj se često nalazi mokra ili prljava odeća od prethodnog dana. Tu se mogu naći i stvari koje tu ne pripadaju, potpuno nehigijenske - pa roditelji uvek treba da provere.

7. Neobaveštavanje vrtića kada je dete loše
Deca se mogu iznenada osećati loše, ali Šeron mrzi kada roditelji ne saopšte to vrtiću. "Razumemo da roditelji imaju zauzet raspored, ali važno je da nas obavestite da li je vaše dete bilo bolesno", kaže ona. "Posebno je važno da nam kažu da li su uzimali lekove jer, iako imamo strogu kontrolu za davanje lekova." "Moraćemo da vas kontaktiramo tokom vašeg užurbanog radnog dana ako ne znamo kada su poslednji put uzimali , zbog čega vaše dete duže pati. A ako je dete zaista loše, najbolje mesto za njega je kod kuće."

8. Ne javljate nam ko dolazi po dete
"Ako to nećete biti vi, moramo da znamo ko", kaže Šeron, pošto često postoje bezbednosni protokoli kojih se moraju pridržavati. Ako osoblje nije obavešteno, vaspitačica neće dozoliti da dete izađe. "Nikada nećemo pustiti dete da ode sa nekim ko nije ovlašćen, a ako nam to ne kažete i pojavi se stranac, moraćemo da vas kontaktiramo pre nego što ga pustimo."

9. Slatkiši i mito
Podmićivanje dece slatkišima skoro uvek pomaže da se deca nateraju da urade ono što tražite, ali Šeron kaže da roditelji to ne bi trebalo da rade kada ostavljaju svoju decu u vrtiću. Ona kaže: "Slatkiši ili hrana za utehu rano ujutru mogu se koristiti kao mito, ali to znači da vaše dete neće doručkovati kada dođe u vrtić i da će se držati slatkiša, čokolade..." Ovo je problem jer niko od druge dece nema iste slatkiše, a neka su čak i alergična - a Šeron upozorava da "nikome nije potrebna navala šećera rano ujutru."

"Ako zakasnite i propustite doručak, ne brinite, popričajte u tišini sa medicinskom sestrom u vrtiću i mi ćemo vam obezbediti nešto prikladno. Zaista nije problem i radije bismo obezbedili voće ili žitarice nego šećer," dodaje ona.

10. Kašnjenje
Svi se s vremena na vreme malo zadržimo, ali Šeron i njeno osoblje ne vole kada kasnite. "Ako vaše dete zakasni, propusti deo nastave i aktivnosti, to ostavlja na njega utisak celog dana da nešto propušta. Ako planiramo izlet ili aktivnost, vaše dete mora da bude tu od početka. Takođe, ako kasnite da pokupite svoje dete na kraju sesije, ono se može osećati anksiozno, ostavljeno iza sebe, a to može stvoriti dublje separaciona anksioznost."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"DETE NE MOŽE U VRTIĆ, JA NE MOGU NA POSAO!" Srbima u Stanuloviću blokirani svi putevi: Ako se ovi nastavi ostaje JEDNO REŠENJE! Kurir televizi