Iako je priprema vafla jednostavna kao i priprema palačinkinjihov način pečenja može malo da zakomplikuje stvari, jer zahteva poseban aparat za vafle . Ali ne brinite ako ga nemate, jer možete da koristite drugi pribor i dobijete veoma dobre rezultate. Dovoljno je da imate dobar toster ili gril tiganj.
Sastojci:
- 120 g pšeničnog brašna
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 1 kašika šećera
- ¼ kašike sode bikarbone
- ½ kašike praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- 1 šolja mleka
- 60 ml ulja
- 1 kesica vanile
Priprema:
Dodajte sve suve sastojke u posudu, osim sode bikarbone. Ako želite, u ovom koraku možete dodati i prstohvat mlevenog cimeta kao opcioni sastojak. Dok dodajete sastojke, prosejte ih. Sve dobro izmešati tako da se sastojci integrišu. Dodajte sve tečne sastojke u drugu posudu. Veoma je važno da sve sastojke dobro izmešate kada pravite testo za vafle bez aparata. Konzistencija ne bi trebalo da bude ni suviše tekuća ni pregusta, ali treba da bude malo gušća od testa za palačinke. Dodajte tečne sastojke suvim. Dobro promešajte dok se svi sastojci ne integrišu i dobiju homogenu teksturu. Dodajte i sodu bikarbonu. Ostavite testo da odstoji 5 minuta. Kao što nije najbolje koristiti staro testo, nije preporučljivo ni dodavati testo u tiganj odmah nakon što smo ga dobro promešali. Ostavite da odstoji nekoliko minuta kako biste mogli da dobijete pahuljastije vafle. Aparat za sendviče premažite puterom ili uljem po potrebi. Pošto ne koristimo aparat za vafle, možete se odlučiti za aparat za sendviče ili rebrasti gril tiganj. Ako je aparat ili tiganj neprijanjajući, nije potrebno da ga podmazujete uljem ili puterom. Uključite aparat za sendviče ili zagrejte tiganj nekoliko minuta pre nego što pečete vafle. Važno je da ga zagrejete pre nego što počnete da bi se vafli dobro pekli. Sipajte smešu na rešetku . Dodajte smesu ravnomerno, inače će vafl imati neujednačenu strukturu. Sačekajte dok se ispeče . Predviđeno vreme je između 5-8 minuta. Međutim, varira u zavisnosti od toplote koju proizvodi uređaj. Kada vidite da su vaši vafli porumeneli, okrenite ih u tiganju kao palačinku i ostavite ih još malo. Tako će spolja biti hrskaviji i pečeni s obe strane. Ali budite oprezni! Ne ostavljajte ih predugo jer mogu da izgore.
Yumama/J.D.
BONUS VIDEO
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna