Izbirljivost, ili kada dete nema želju da proba novu hranu ili samo jede određene namirnice, predstavlja izazov sa kojim se suočavaju mnogi roditelji. Kako pronaći kompromis u takvoj situaciji, objašnjava Elena Motova, nutricionista i autorka knjige "Moj najbolji prijatelj je stomak: Hrana za pametne ljude."

1. Ne pretvarajte obrok u dramu
Pustite da se obroci odvijaju u mirnom okruženju (ili barem u neutralnom – bez prisiljavanja da jedete ili komentarisanja onoga što ste jeli). Što je više gužve, pažnje, pritiska, to je problematičnije detetovo ponašanje u ishrani. Samo jedite zajedno (čak i ako vas ima samo dvoje) i nemojte uzimati hranjenje kao zasebnu misiju . Koristite porodične obroke za modelovanje zdravog ponašanja u ishrani.

Oduprite se želji da bebu hranite odvojeno ako odbije ono što ste pripremili za celu porodicu. Ovo samo podstiče izbirljivu ishranu. Pokušajte da u svaki obrok uključite barem jednu hranu koju vaše dete voli i nastavite da nudite uravnoteženu ishranu bez obzira da li je jede ili ne.

2. Planirajte svoje obroke
Doručak, ručak i večeru treba planirati svaki dan otprilike u isto vreme. Ista soba, sto, posuđe, odsustvo ometanja poput TV-a - sve bi trebalo da stvori raspoloženje za hranu. Malo dete jede male porcije, pa je vredno dodati niskokalorične grickalice u raspored. Uz ostatak obroka možete ponuditi sok ili mlečne proizvode, ali između obroka treba ponuditi samo vodu. Obroci ne bi trebalo da traju duže od 30 minuta.

3. Budite strpljivi sa novim namirnicama
Izgradite lance ishrane - nepoznati ili manje omiljeni proizvod uparuju se sa poznatim ili omiljenim. Prema različitim studijama, potrebno je ponuditi novu hranu 10-20 puta da bi je dete prihvatilo.

Upoznavanje sa hranom – kada dete pomiriše, proba komad, a zatim ga vrati – prirodna je faza prihvatanja nečeg novog. Za senzorni razvoj važno je da deca budu izložena različitim teksturama i ukusima, čak i da rukuju hranom rukama.

Ponudite hranu jarkih boja, hranu za prste (koja se može jesti rukama) i sosove za potapanje. Deca su osetljivija na temperaturu hrane - ponudite umereno toplu hranu.

4. Poštujte apetit vašeg deteta
Ako vaše dete nije gladno, nemojte ga terati da jede. Takođe, nemojte podmićivati svoje dete, niti ga terati da jede određenu hranu ili da dovrši obrok. Ovo će samo podstaći borbu za moć nad hranom, ali može ometati sposobnost da se adekvatno percipiraju signali gladi i sitosti u budućnosti .

Ponudite hranu u malim porcijama i dajte svom detetu priliku da samo traži više. I deca i odrasli mogu jesti nepovoljnu hranu. Zapamtite da nijedna hrana nije apsolutno neophodna: namirnice iz iste grupe namirnica su zamenljive.

5. Beskrajni izbori neće pomoći.
Roditelji su odgovorni šta, kada i gde njihova deca jedu. Dete je odgovorno za to koliko jede. Prilično je primamljivo pitati izbirljive osobe šta više voli da jede. Ali, najverovatnije, dete jednostavno ne zna šta želi, pa će odbiti sve vaše ponude i tražiti nešto drugo.

Odluku o tome šta će kupiti, kuvati i poslužiti odgovornost je roditelja. Odrasli imaju kulinarske veštine i znanje o ishrani. Takođe razumeju šta njihovo dete voli. Ovo je sasvim dovoljno.

6. Obratite se specijalisti
Kada je dete zdravo, aktivno, razvija se u skladu sa svojim godinama i ima težinu i visinu u granicama normale za njegov uzrast, nema razloga da se misli da ne dobija dovoljno hrane, čak i ako je malo dete. Pre svega, uz pomoć dnevnika ishrane, pokušajte da vidite koliko je njegova nedeljna ishrana kompletna i raznovrsna.

Ako ste i dalje zabrinuti za ishranu i ponašanje vašeg deteta, razgovarajte sa svojim lekarom o tome. Razlozi zbog kojih zdrava deca jedu ograničenu količinu hrane su njihove genetske i starosne karakteristike, senzorna percepcija hrane, a ponekad i problemi sa žvakanjem ili gastrointestinalnim traktom.

Pedijatar ili nutricionista koji je upoznat o poremećajima u ishrani kod dece može pomoći u davanju mišljenja ili daljem istraživanju problema.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO I ISHRANA Kurir TV