Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdrava ishrana: Koji vitamini su neophodni za pravilan razvoj dece?

Kako bi dete pravilno raslo i razvijalo se, ali i izgradilo svoj imuni sistem, neophodno je da unosi potrebnu količinu zdrave hrane, odnosno namirnica bogatih vitaminima i mineralima. U suprotnom mogu nastati veliki, ozbiljni i ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Ljudsko telo najbolje apsorbuje nutrijente koji se nalaze u hrani. Iz tog razloga, raznovrsna i kvalitetna ishrana je najbolji način za unos svih organizmu potrebnih materija i preveniranje neželjenih posledica koji se odnose na pravilan razvoj dece i očuvanje zdravlja.

Značaj vitamina

Vitamini su različitog hemijskog sastava, te je i njihova uloga u organizmu drugačija. Neophodni su za pravilan rast i razvoj kostiju, mišića i organa, za dobar vid, ali i za odbranu organizma od različitih infekcija.

Koji vitamini su neophodni za zdravo odrastanje i koje namirnice ih sadrže? 

U prvim mesecima života beba dobija vitamine iz majčinog ili adaptiranog mleka, uz davanje vitamina K na rođenju i vitamina D tokom prve godine života. Nakon uvođenja čvrste hrane, veoma je važan pravilan odabir i priprema namirnica koje će detetu obezbediti dovoljan unos vitamina.

Za pravilan rast i razvoj detetu su potrebni sledeći vitamini:

Vitamin A 

Ovaj vitamin ima veoma važnu ulogu u razvoju kostiju. Takođe, vitamin A je veoma važan za pravilan razvoj vida, a podstiče i razvoj ćelija i tkiva u telu, kao i rast kose, noktiju i kože i veoma je značajan za odbranu organizma od brojnih infekcija.

Prirodni izvori: mleko obogaćeno vitaminom A, džigerica, narandžasto voće i povrće (šargarepa, dinja), tamnozeleno lisnato povrće (kelj, spanać).

Povezane vesti

Vitamin D

Ovaj vitamin pomaže apsorpciju kalcijuma, minerala esencijalnog za jačinu kostiju, te je dovoljan unos mleka u mladosti od presudnog značaja za pravilan rast. Vitamin D funkcioniše kao hormon čija je uloga da održava imuni sistem zdravim. Pored toga, stimuliše lučenje insulina i reguliše rast ćelija. 

Prirodni izvori: mleko obogaćeno vitaminom D, riba, iznutrice, jaja. 


Foto: Profimedia

Vitamini B grupe

Ovi vitamini čine grupu od osam međusobno povezanih vitamina: B1, B2, B3, B5, B6, B8 (biotin), B9 (folna kiselina), B12. Kako su hidrosolubilni, tj. rastvorljivi u vodi, ne mogu da se akumuliraju u organizmu, pa moraju da se unose svakog dana. Vitamini B grupe imaju veoma važnu ulogu u funkcionisanju organizma - omogućavaju procese dobijanja energije iz ugljenih hidrata i sazrevanje ćelija u koštanoj srži. Takođe, ovi vitamini učestvuju u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i važni su za razvoj nervnog sistema, funkcionisanje mozga i srca i pravilan rast.

Prirodni izvori: mleko, integralne žitarice, riba i morski plodovi, meso, džigerica, jaja, mahunarke, orasi, zeleno povrće.

Vitamin C

Vitamin C ima važnu ulogu u očuvanju imunog sistema - pomaže organizmu da ostane zdrav i da se brže oporavi. Značajan je za razvoj kostiju i tkiva i za očuvanje zdravlja desni. Takođe pomaže u apsorpciji gvožđa iz hrane i ojačava krvne sudove, te smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Pošto se ne akumulira u organizmu, mora da se svakodnevno unosi. 

Prirodni izvori: sveže voće, sokovi, povrće. 

Vitamin E

Vitamin E je antioksidans i stimulator imunog sistema. Drži pod kontrolom proizvodnju slobodnih radikala koji mogu da oštete ćelije. Vitamin E smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

Prirodni izvori: mleko obogaćeno vitaminom E, integralne žitarice, pšenične klice, zeleno povrće, biljna ulja, žumance, orasi, semenke.

Povezane vesti

Vitamin K

Najvažnija uloga vitamina K je u procesu zgrušavanja krvi. Unosimo ga kroz ishranu ali i bakterije u našim crevima takođe proizvode ovaj vitamin. Novorođenče dobija jednu dozu ovog vitamina još u porodilištu jer ga u crevima po rođenju nema dovoljno.  

Prirodni izvori: mleko i mlečni proizvodi, tamnozeleno lisnato povrće, brokoli, žumance i džigerica.

Kako obezbediti dovoljne količine vitamina i minerala u ishrani dece?

Kako biste bili sigurni da vaš mališan unosi sve potrebne nutrijente, preporučujemo mleko obogaćeno vitaminima i mineralima.

Na našem tržištu možete naći jedinstven proizvod - Moja Kravica Junior mleko koje je namenjen upravo mališanima, ali i svima koji žele da ojačaju svoj imuni sistem. Ovo obogaćeno mleko sadrži čak 10 vitamina potrebnih za zdravo odrastanje i pravilno funkcionisanje organizma. 

Dizajn Moja Kravica Junior mleka kreiran je tako da roditeljima budu dostupne sve informacije o benefitima proizvoda, a da istovremeno bude interesantan i deci. Dostupan je u dva pakovanja, porodičnom od 1L i malom od 250 ml. Više informacija o proizvodu možete pronaći na Imlek sajtu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica