Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditeljske dileme: Kako izabrati odgovarajuće mleko za dete?

Postoje brojna pitanja u vezi sa dečijom ishranom sa kojima se susreću roditelji, a jedno od njih je svakako: koje je mleko najbolje za moje dete u periodi intenzivnog rasta i razvoja. Mleko je važna namirnica u ishrani dece jer ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada pričamo o mleku za decu to se svakako odnosi na kravlje mleko jer je ono važan izvor vitamina, minerala i drugih hranljivih materija, te je višestruko korisno u ishrani dece. Takođe, deca koja piju više mleka obično manje unose druge napitke, poput gaziranih i voćnih sokova. Međutim roditelji se često pitaju koje od mleka koje postoje u ponudi je najbolje izabrati za dete.

Koje vrste mleka postoje?

Kravlje mleko na tržištu možemo naći u više oblika:

  • Punomasno mleko
  • Mleko smanjene masnoće 
  • Mleko obogaćeno vitaminima
  • Organsko mleko 
  • Mleko sa ukusima, gde spadaju čokoladno mleko i milkšejk 
  • Mleko u prahu
  • Kondenzovano mleko.

Koju vrstu mleka bi trebalo da piju deca?

Ukoliko nije alergično, dete starije od godinu dana preporučljivo je da dete pije kravlje mleko sa više od 2% mlečne masti.

Koliko mleka je potrebno detetu u zavisnosti od uzrasta?

Deca od dve do osam godina bi trebalo da piju dve šolje mleka svaki dan, dok se deci i mladima od devet do 18 godina preporučuje unos od tri šolje mleka dnevno. 

Ukoliko mališan nije ljubitelj mleka, potrebu za ovom veoma važnom namirnicom može nadomestiti kombinovanjem mleka sa drugim namirnicama ili tako što ćete detetu ponuditi milkšejk ili čokoladno mleko.

Nutritivni sastav mleka

Mleko, u određenoj meri, sadrži sledeće vitamine i minerale:

Vitamin D

Kalcijum

Vitamin A

Vitamin B12

Belančevine

Fosfor

Međutim, na tržištu se mogu naći i obogaćena mleka koja sadrže mnogo više vitamina i minerala korisnih za pravilan rast i razvoj dece. Jedan od takvih proizvoda ćemo detaljnije opisati u nastavku teksta.

Povezane vesti

Moja Kravica Junior mleko je jedinstveno mleko koje je namenjeno upravo mališanima ali i svima koji žele da ojačaju svoj imuni sistem i obezbede sebi vitamine i ostale komponente poput kalcijuma i proteina, koji doprinose normalnom funkcionisanju organizma. Ovo obogaćeno mleko sadrži čak 10 vitamina.

Vitamin D3 je izuzetno važan za pravilan rast i razvoj, dok zahvaljujući dodatku vitamina A i B6 Junior mleko pospešuje rast zubića i jačanje kostiju. Kombinacija vitamina A, B6, D3 i B12 povoljno utiče na osnaživanje imuniteta, a vitaminima iz B grupe podstiče se pravilan razvoj nervnog sistema, što je od velike važnosti, posebno u ranom detinjstvu.

Optivita kompleks takođe pozitivno utiče na krvnu sliku i sprečava nastanak anemije, a sve to omogućava kombinacija vitamina D3, A, B5 i B6. Kako bi proizvod učinili još blagotvornijim, nakon velikog broja istraživanja, dodati su i vitamini E i B7, koji su zajedno sa drugim vitaminima, zaslužni za zdravu i lepu kosu i kožu

Dizajn Moja Kravica Junior mleka kreiran je tako da roditeljima budu dostupne sve informacije o benefitima proizvoda, a da istovremeno bude interesantan i deci. Dostupan je u dva pakovanja, porodičnom od 1L i malom od 250 ml. Više informacija o proizvodu možete pronaći na Imlek sajtu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica