Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preporuke pedijatra: Koliko soka dnevno deca smeju da piju?

Pročitajte koje su to najnovije preporuke Američke pedijatrijske akademije kada je u pitanju sok u ishrani dece.

 Izvor: Foto: Profimedia

Mnoga deca vole sok jer je sladak i ukusan. Sok važi za dobar izvor vitamina i upravo zbog toga ga roditelji često daju deci.

Međutim, sok može izazvati određene zdravstvene probleme. Ovaj slatki napitak sadrži mnogo kalorija i ukoliko deca piju više od jedne čaše soka dnevno, lako mogu postati gojazni. Često konzumiranje soka može izazvati i probleme sa zubima, takođe.

Američka pedijatrijska akademija preporučuje roditeljima da sačekaju da njihovo dete napuni godinu dana pre nego što mu ponude sok. U uzrastu od jedne do tri godine preporučuje se pola čaše soka dnevno, dok deca od četiri do šest godina mogu da popiju tri četvrtine čaše soka. Od sedam do osamnaest godina, preporučena količina soka je jedna ili više čaša na dan.

Takođe, preporuka je da ne sipate detetu sok u dečju čašu ili flašicu koju nosi na igralište ili u šetnju. Kada dete nosi flašicu za sobom i na svakih nekoliko minuta uzima gutljaj ili dva soka, šećer češće dolazi u dodir sa zubima što može uzrokovati karijes.

Starija deca smeju da piju malo više soka, međutim, najbolje je da se drže preporuke od jedne čaše dnevno. 

Povezane vesti

Za roditelje je važno da znaju da je za dete najbolje da jede sveže voće i povrće jer nijedan sok ne sadrži toliko vlakana kao celo voće. Takođe, servirajući redovno sveže voće, vašem detetu stvorićete zdrave navike koje će imati tokom čitavog života.

Najnovije

Vesti

Porodica