Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da doskočite izbirljivoj deci?

Gotovo svako dete pokazuje odbojnost prema određenoj vrsti hrane u nekoj fazi odrastanja. Kako da obezbedite da vaša deca dobiju potrebne nutrijente - ali bez mnogo borbe?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Vaše dete koje je tek prohodalo jede bilo šta - pod uslovom da je kašasto i krem boje. Možda vam vaš predškolac, koji je ranije imao običaj da «počisti» svoj tanjir, sada prigovara ako vidi povrće na njemu. Ili ste roditelj deteta školskog uzrasta koje bi ujutru najradije jelo marmeladu... ali i popodne, i uveče. Deluje vam poznato? Dobrodošli u klub!

Dobra vest je da kod većine mališana periodi izbirljivosti relativno brzo prolaze. Međutim, kod nekih ćudljivost ipak duže potraje. Kako, onda, da obezbedite da vaša deca dobiju potrebne nutrijente - ali bez mnogo borbe?

Igra nadmudrivanja

Stručnjaci za hranu nude jednostavne strategije: na primer, «skrivanje» zdrave hrane u omiljene dečje obroke. Oni su, zapravo, zagovornici taktike - uporno pokušavaj, pa ćešuspeti. U svakom slučaju, njihovi saveti će vam pomoći da se svakodnevno nosite sa čudnim navikama vaše dece kada je reč o hrani. Jedna od najvažnijih stvari koje roditelji mogu da urade jeste da daju dobar primer. Ako vi «okrećete glavu» od izvesne hrane - kao što je brokoli, ne možete da očekujete ni od vaše dece da ga rado probaju.

Neke čudne navike

Da li vaše domaćinstvo ima mlađanog «zavisnika» od brze hrane, ili malo dete koje zazire od spanaća više nego od čudovišta (čak i onog mnooogo strašnog!)? Ili vaše čedo ne može da smisli meso (osim ako nije od vuka... ili medveda!?). Kako da, uopšte, postignete da vaš izbirač, kojem je teško udovoljiti i dalje ima zdravu, raznovrsnu ishranu? 

Hoću ovo, neću ono...

Vreme je da se upoznate sa klasičnim tipovima izbirača, ali i nekim od kreativnih načina kako da prevaziđete postojeće probleme. Odnosno, da saznate koja su moguća rešenja kada su u pitanju izazovi dečje ishrane.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica