Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obroci na plaži: Pravilna ishrana beba i dece na letovanju

Boravak na moru podrazumeva češće obroke napolju, na plaži, pa ishranu treba prilagoditi takvim uslovima.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Visoke temperature i promenjen ritam spavanja smanjuju potrebu za kalorijama, ali se to često "nadoknađuje" preteranim unosom sokova i sladoleda. I to na štetu redovnih obroka. Pošto borave u uslovima visoke temperature, deci je potrebno više vode. Međutim, ako su sklona uzimanju sokova, treba ih razblaživati, jer pojedini sokovi sadrže veliku količinu sorbitola - koji može da izazove bol u trbuhu i dijareju (proliv). Gazirani napici sadrže veliku količinu šećera, izazivaju dehidrataciju i smanjuju apetit, a to znači manje konzumiranja kvalitetnije hrane.        

Mamino mleko

Najjednostavnije je sa bebom koja sisa. Dojte je češće, ali je i ponudite vodom, jer će to pomoći njenoj dobroj hidraciji. Majke koje doje, takođe moraju da se dobro hidriraju. Poželjno je da uzimaju kvalitetne užine u vidu svežeg i suvog voća.

Ponesite nekoliko bočica sa vodom - svakako koristite flaširanu vodu. Izmlazano mleko odmah stavite u bočice, dobro ih zatvorite i stavite u frižider. Ako mleko nosite na plažu, stavite ga u rashladnu kesu ili termos.

Mlečna formula

Ako se beba hrani formulom, pre nego što pođete na plažu - spremite formulu i stavite je u rashladnu kesu ili ručni frižider. Ako je negde zagrevate, učinite to neposredno pre hranjenja. Takođe, možete 

Korisno je znati...

* Sladoled je poželjan letnji slatkiš, ali na kraju glavnog obroka, da ne bi smanjio apetit za drugu hranu. Ostale slatkiše bi trebalo zameniti voćem.* Ako dete preskoči neki obrok, ponudite mu frape od voća sa mlekom ili jogurtom.* Odojčad i mala deca su mnogo češće od odraslih podložna bolestima koje su izazvane bakterijama u hrani, posebno u mleku. To se dešava jer njihov imuni sistem nije do kraja sazreo. Uzimanje hrane koja sadrži ove bakterije izaziva mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu, dijareju, ponekad temperaturu. Zbog toga kupujte uvek mlečne proizvode iz frižidera, ljuštite voće i uvek perite ruke pre obroka - i vaše, i dečje.

 odvojeno da ponesete vodu i prah za formulu i napravite obrok na plaži. Nekoj odojčadi u toplim letnjim mesecima više prija hladnija formula, ali nikad ispod sobne temperature. Takođe, možete da ponesete sterilnu vodu za pravljenje formule, ili toplu vodu u termosu.

Unapred pripremljen obrok

Spremljenu hranu za bebu držite dobro zatvorenu, u plastičnoj posudi, koju ćete da stavite u ručni frižider. Ukoliko na plažu idete kolima, nađite mu mesto u najhladnijem delu auta. U suprotnom, neka stoji u hladu. Planiraje obrok u okviru dva sata. Na plaži pronađite senovito, mirno mesto, kako bi beba mogla na miru da uzme obrok.

Već spremljena hrana za bebe, kao cerealije ili mleko, ili sveže isceđeni sokovi - treba da se odmah pojedu i popiju. Držanje hrane na visokoj temperaturi može za par sati da izazove gastrične smetnje, povraćanje i proliv.

Ostatak mleka ili formule obavezno bacite, jer klice iz bebinih usta  mogu da dođu u kontakt sa ostatkom. Ni stavljanje u frižider ne smanjuje rizik od kontaminacije.

Prednost komercijalnih kašica

Za obrok na plaži, sigurnije su komercijalne kašice. Odvojte koliko je potrebno, a ostatak odmah vratite u frižider. Nikad ne hranite bebu direktno iz teglice, osim ako ne služi za pojedinačni obrok. Pljuvačka na kašičici može da sadrži bakterije koje će kontaminirati ostatak hrane u teglici. Kašice sa prirodnim konzervansima, kao što su kiseline ili šećer, mogu duže da ostanu sveže nego hiperproteinske. To se naročito odnosi na voćne kašice sa jabukom.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica