Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ishrana dece: Vodič za konzumiranje sokova

Pročitajte savete pedijatra-nutricioniste prim. dr med. Jasminke Komnenović.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Balansirana ishrana podrazumeva raznovrsnost. Osim hrane, važna je i tečnost, ako se mudro izabere. Sok je, kao deo voćne grupe, u piramidi ishrane zdrava hrana kada se uzima u preporučenim količinama. Ali, sok je baziran na vodi i ugljenim hidratima, pa njegovo suvišno konzumiranje može da dovede do zdravstvenih problema kao što su neishranjenost (u slučaju kada odojčad uzima veću količinu soka umesto mleka), zastoj u rastu (niži rast), karijes, gojaznost, hronična dijareja (proliv) zbog opterećenja crevnog trakta velikom količinom ugljenih hidrata.

Sokovi su pogodni za testiranje mališana koliko vole slatkiše. Poslednjih godina je dramatično poraslo unošenje voćnih sokova, a gazirane sokove piju sve generacije. Odojčad dobija sokove da bi se umirila, veća deca ih pijuckaju po ceo dan. Pošto su siromašni vlaknima, sokovi se piju više nego što je potrebno, jer nemaju dovoljno zasićujuću moć.

Deca koja piju veću količinu soka unose u organizam i veću količinu vitamina i minerala. Međutim, ako konzumiraju previše soka, neće osećati glad, pa će im nedostajati nutrijenti koji se uzimaju hranom. Nema nutritivnog opravdanja davati sokove odojčadi mlađoj od šest meseci. Ako se sok daje pre čvrste hrane, postoji rizik da zameni mleko, što dovodi do smanjenog unosa proteina, masti i minerala kao što su cink, kalcijum, gvožđe. Odojče treba ponuditi sokom tek kada može da pije iz šolje.

Nisu svi sokovi isti

Važno je napraviti razliku između voćnih sokova i voćnih napitaka. Voćni sokovi sadrže 100 odsto voće, a voćni napici 10-99 odsto, uz moguć dodatak vitamina C, kalcijuma, zaslađivača i raznih ukusa. Mnogi napici su zaslađeni kukuruznim sirupom i šećerom, ili su im dodati veštački ukusi. Osim toga, imaju dodate kalorije, koje vode u gojaznost.

Proizvođači bi morali da na etiketi naznače količinu soka u svojim proizvodima.

* Voćni sok podrazumeva sok koji nije fermentovan (bez odvijanja procesa vrenja), a koji je spravljen od svežeg (i to zrelog) ili zamrznutog voća, od jedne ili više vrsta voća, karakteristične boje, mirisa i ukusa.

* Sirup podrazumeva koncentrat koji sadrži više od 50 odsto voća.

* Koncentrovani sokovi su proizvodi od jedne ili više vrsta voća, sa odgovarajućim dodatkom vode. Ne bi smeli da imaju manje od 50 odsto voća.

* Nektari sadrže nefermentisane produkte, a podrazumevaju dodatu vodu i prirodne zaslađivače.

* Voćni napici sadrže koncentrat svežeg voća, vodu, zaslađivač i dodatu aromu, a gazirani napici i dodatak ugljendioksida.

Povezane vesti

Kako odabrati sok?

- Odaberite 100 odsto voćni sok jer razni voćni napici, posebno kokteli mogu da sadrže 10-50 odsto čistog soka a mnogo vode, šećera i aditiva. Izbegavajte napitke sa aromom voća kojima je dodat fruktozni sirup.

- Osmotrite sok: što je tamniji, kvalitetniji je.

- Ni svi 100 odsto voćni sokovi nisu jednaki. Oni od jabuke ili grožđa imaju manje vitamina C nego sok od narandže, koji ima i manju količinu šećera.

- Odaberite citrusne sokove - ujutru se preporučuje đus od narandže. Izvanredan je izvor vitamina C, sadrži folnu kiselinu i tiamin, u odnosu na druge sokove ima više proteina, vitamina A i B, kalcijuma i gvožđa.

Dnevna količina soka prema uzrastu:6-12 meseci: 120 mililitara2-4 godine: 180 mililitarapreko 4 godine: 250 mililitara

- Koristite samo pasterizovane sokove. Ukoliko nisu pasterizovani, možda  sadrže bakterije koje mogu da izazovu bolesti na koje su naročito osetljiva deca zbog nezrelog imunog sistema.

- Vodite računa o raznovrsnosti. Sledeći dobar izbor je nektarski sok, koji sadrži više kalorija, ali i nutrijenata. Naročito je kvalitetan nektar od kajsije, jer sadrži beta karotin, više proteina, vitamine A i B6, gvožđe. Takođe je kvalitetan nektar od breskve, kruške, šljive...

- Izbegavajte sokove sa velikom količinom sorbitola, koji može da izazove  dijareju i bol u trbuhu, jer višak fruktoze fermentiše u debelom crevu. Nezreli gastrointestinalni sistem odojčadi i male dece uzrokuje da više neapsorbovanog šećera stigne u debelo crevo - gde fermentiše, pa deca imaju gasove i dijareju.

Preporučeni sokovi

Narandža - sadrži jednake količine glukoze i fruktoze, a nema sorbitola. U ovom soku je velika količina vitamina C, folata, kalijuma, fitonutrijenata.

Grejp - drugi veliki izvor vitamina C

Nektar od kajsije - bogat vitaminom A, gvožđem, cinkom

Nektar od šljiva - gvožđe, cink, vlakna, niacin

Belo grožđe - vitamin C

Borovnica - sadrži vitamin C, gvožđe

Jagoda - sadrži vitamin C, kalijum i vlakna

Više soka - deblje dete!

Iako sokovi sadrže razne hranljive elemente, nutricionisti smatraju da su  inferiorni u odnosu na sveže voće. Osim toga, slatki sokovi su izvor dodatnog šećera u ishrani. Istraživanja pokazuju da se kod dece od tri i četiri godine, ako dva puta dnevno piju zaslađene sokove - duplira rizik od povećane telesne težine posle godinu dana. Zato količinu soka treba smanjiti. Umesto sokova, dajte deci voće i vodu.

Povezane vesti

Kako ograničiti količinu soka?

- razblažite ih vodom

- sipajte vodu u interesantne šolje

- ponudite voće umesto soka

- ne dozvolite da malo dete zaspi sa bočicom soka

- ponudite 100 odsto sok uz obrok ili užinu. Đus od narandže servirajte za doručak. Inače, đus od narandže ili grejpa sadrži potrebnu dnevnu količinu vitamina C. Međutim, treba imati u vidu da vitamin C propada stajanjem na vazduhu. Zato je najbolje dati sveže isceđen sok. 

Prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica