Trudnoća donosi niz fizičkih promena, a jedan od njih je velika fizička promena: evo šta stručnjaci savetuju kako da prihvatite svoje novo telo, a samim time i novu sebe.

Nosili ste bebu više od devet meseci devet dugih meseci čitali ste o bebinom razvoju iz nedelje u nedelju, nabavili osnovne stvari za novorođenče i naučili kako da se brinete o bebi. A onda je došao dugo očekivani trenutak: pukao je vodenjak, došla je beba i život kakav je bio zauvek se promenio.. Za mnoge promene ste bili spremni, a da li i za onu koja će pogoditi vaše telo? Ako se osećate neprijatno u svojoj koži nakon rođenja bebe, znajte da definitivno niste sami, piše portal thebump.com. Iako će trebati neko vreme da se prilagodite, možete naučiti da volite svoje telo posle porođaja.


“Trudnoća donosi mnoge promene u vašem telu koje mogu da se zadrže neko vreme nakon rođenja bebe - a to utiče na skoro sve nove mame. U stvari, postoji lista fizičkih promena koje žene doživljavaju tokom trudnoće i posle porođaja, kaže Šeri Ros, doktor medicine, ginekolog i autor knjige “Ši-olodži: Definitivni vodič za intimno zdravlje žena”. Ove promene uključuju: povećanje telesne težine, nadimanje i promenu apetita, povećanje grudi, osetljivost i iscjedak iz bradavica, akne, strije, oticanje nogu, ruku i lica, često mokrenje i hemoroide, gubitak kose. „Važno je zapamtiti privremeno vreme u životu osobe“, kaže Ros. „Naravno, neke promene se mogu zadržati duže, ali važno je da ih priznate kakve jesu: podsetnik na izuzetan podvig koji je vaše telo upravo izvelo”. Evo nekoliko saveta o tome kako da volite svoje telo posle bebe.

Prestanite da se poredite sa drugima
Ovo ste verovatno već čuli, ali je i dalje potrebno ponoviti: ako je trebalo više od devet meseci da dobijete težinu bebe, ne možete očekivati da će nestati preko noći. Svako telo i okolnosti su različite, i nikad ne znate kroz šta neko može da prolazi.

Odučite se od nerealnih društvenih očekivanja
Shvatite koliko su nevjerovatni društveni ideali trudnica i žena nakon porođaja. Tako često viđamo na društvenim mrežama I u medijima tela koja koja se samo 'vrate u normalu' bez razgovora o tome šta je trebalo da stignu tamo i koliko dugo. Kada se suočite sa svim ovim nerealnim očekivanjima, biće vam jasnije i praktičnije da se ophodite prema svom telu i potrebama.

Promerite svoju perspektivu
Skloni smo da se toliko zaglavimo u detaljima da bi moglo biti od pomoći da se odmaknemo i pogledamo širu sliku. Uzmite inspiraciju od korisnice The Bump-a Lori Ričmond, koja kaže svom sinu da su njen ožiljak od carskog reza „vrata njegove stare kuće“. Koliko je to slatko?

Volite sebe
Dok radite na preoblikovanju svojih misli, ne zaboravite da budete ljubazni. Za promenu nečije perspektive je potrebno vreme, zato nemojte da potonoete zato što niste u mogućnosti da odmah prihvatite ove promene. Umesto toga, poštujte osećanja koja imate i ponudite sebi ljubav i saosećanje dok radite na promeni misli.

Vežbajte svakodnevno zahvalnost
Znamo da ste ovo već čuli, ali funkcioniše. Jedan od najboljih načina da se podsetite koliko je vaše telo posle porođaja neverovatno? Navedite sve o tome na čemu ste zahvalni.. Pretvorite ovo u svakodnevnu naviku tako što ćete navesti barem jednu stvar koju je vaše telo uradilo tog dana za koju ste zahvalni.

Pronađite svoj sistem podrške
U trenucima kada je teško biti sopstveni fan, može biti od pomoći da se okružite ljudima koji vas podsećaju koliko ste daleko stigli.

Odvojite vreme za sebe
Iako je briga o bebi veoma važna tokom četvrtog tromesečja, ne možete zaboraviti da brinete i o sebi. Zakažite poneki termin bar jednom nedeljno, neka to bude nešto za vašu dušu.

Komunicirajte sa partnerom
Intimnost možda nije prva stvar na umu tokom prvih nekoliko nedelja, ili čak meseci, sa bebom. Posle ponoćnog hranjenja, neuredne promene pelena i odgovaranja na svaki bebin plač, sigurno ćete se osećati utučeno. Dodajte na količinu vremena oporavka koje će vam trebati nakon rođenja (obično šest do osam nedelja), i seks vam možda neće biti prioritet. Ipak, važno je da svom partneru saopštite svaku nesigurnost koju imate oko svog tela posle bebe.

BONUS VIDEO

Adriana mesec i po nakon porođaja Instagram


Izvor: Yumama