Koliko posteljina je dovoljno za bebu? Evo kako da ne preterate u kupovini i na šta posebno da obratite pažnju

Ako se pripremate kupujete osnovne potrepštine za bebu, dobra procena koliko kompleta posteljine vam je potrebno spasiće vas od preopterećenja vešom ili manjka čistih kada je najpotrebnije.

Shutterstock

Posteljine za krevetić uglavnom uključuju poseban čaršavi s lastišom koji treba da sasvim pokrije dušek. Obezbeđuju meku, udobnu površinu za spavanje i pomaže u zaštiti dušeka od prolivanja i mrlja. Odabir pravog broja koje treba da imate je važan da bi bebin krevet bio čist i udoban u svakom trenutku.

Navlake za dušek su uglavnom dostupne od pamuka, flanela, pa čak i organskih opcija kako biste mogli da ih koristite u različitim godišnjim dobima ili da odgovaraju vašoj bebi u zavisnosti od osetljivosti kože. Pomažu u zaštiti dušeka od curenja pelena, bljuckanja i drugog nereda. Osim toga, olakšavaju održavanje čistoće krevetića bez mnogo muke.

Koliko vam je potrebno?

Broj posteljina koji vam je potreban zavisi od toga koliko često želite da perete veš i od navika bebe. Većina roditelja smatra da je dobra polazna tačka imati 3 do 5 posteljina. Na ovaj način imate dodatne pri ruci kada se desi neizbežni nered.

 Faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira ili kupovine posteljine

Kada birate posteljinu za krevetić, važno je uzeti u obzir ovo:

Materijal tkanine

Tkanina treba da bude mekana i prozračna, poput pamuka ili organskih mešavina, kako bi bebi bilo udobno. Izbegavajte sve materijale koji su grubi ili mogu da izazovu iritaciju kože.

Veličina i navlačenje

Čaršav za krevetić treba da dobro pristaje oko dušeka kako bi se sprečilo da se roza ili klizi. Najbolji su oni sa lastišom ili ukrojeni koji se navlače na ćoškove

Trajnost

Izaberite čaršave koje mogu da izdrže često pranje bez gubitka oblika ili boje. Jaki šavovi i kvalitetna tkanina će trajati duže.

Jednostavnost čišćenja

Potražite čaršave koji se peru u mašini na višim temperaturama i koji mogu da podnesu flekanje. Čaršavi koji se lako peru štede vreme i trud, posebno tokom nezgoda u kasnim noćnim satima.

Koliko često treba da menjam posteljinu?

Redovno menjanje posteljine je od suštinskog značaja za higijenu vaše bebe. Preporučuje se da ih menjate najmanje jednom nedeljno ili češće ako se zaprlja usled prosipanja ili nezgode. Održavanje svežih posteljina na krevetiću obezbeđuje čisto i bezbedno okruženje za spavanje vašeg mališana.

Kako da znam da li čaršav dobro stoji?

Dobro postavljena posteljina za krevetić treba da leži ravno bez ikakvih gužvanja ili bora. Takođe bi trebalo da ima elastičnu traku oko ivica da ostane bezbedno na mestu.

Mogu li da koristim običan čaršav za krevetić?

Ne, obične posteljine nisu bezbedne za dečije krevetiće. Mogu biti labave i predstavljaju opasnost od gušenja. Uvek koristite posteljinu posebno skrojenu za krevetiće.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Tata plače na putovanju bez dece  TikTok/ashcasarez