Dete više ne želi da spava preko dana: Evo šta može da bude uzrok i kako da ga prevaziđete

Mnoge majke se žale da njihove bebe odbijaju da spavaju tokom dana već u uzrastu od 2-3 godine. Kako se snaći sa takvim naglim promenama u ponašanju deteta?

Shutterstock

Koliko dete treba da spava je večito pitanje koje muči svakog roditelja. Pogotovu kada se poremeti dnevna rutina spavanja, mališan odbija dremku, postaje nervozan, a vi premoreni. Zašto se ovo dešava i kako da prebrodite i ovu prekretnicu?

Pedijatar i psiholog Dečijeg medicinskog centra "Ditina" Irina Jurkiv kaže:

  • od 1. meseca do godinu dana dete treba da spava tri puta dnevno
  • od 12 do 18 meseci, količina dnevnog sna može da se smanji na dva puta
  • od 18 meseci do 4-5 godina, deca mogu da spavaju jednom dnevno
  • sa 5-6 godina deca više ne bi trebalo da spavaju tokom dana

Šta je odbijanje spavanja?

Nedovoljno sna je povezano sa karakteristikama karaktera deteta ili sa nekim poremećajima nervnog sistema, nepravilnom dnevnom rutinom, somatskim oboljenjima (crevne kolike, grčevi, disbakterioza).

Treba li kod neurologa?

Neurologa treba da konsulujete kada kada dete ima noćne more, noćnu enurezu, kreće se ili priča u snu, često drhti, a kada plače, koža dobija plavičastu nijansu.

Opasnosti od odbijanja dnevnog sna za dete od 2 godine

Roditelji treba da traže razlog za odbijanje dnevnog spavanja. Ovo ga ugrožava, jer se brzo zamara, odbija da jede, a u budućnosti - može da znači i mentalne poremećaje. Ako roditelji ne uspeju da povrate dnevni san, onda je bolje kontaktirati dečijeg psihologa koji će pomoći u rešavanju problema.

Šta ako dete ima nesanicu

Sa stanovišta dečijeg psihologa, nepoželjno je "nespavanje danju" u dobi od 2-3 godine. Šta dete sprečava da zaspi? Često ne shvatamo da su to naši sopstveni postupci. Posmatrajte svoje ponašanje. Sledeće tačke su važne:

Vreme buđenja

Ako dete ustane u 7-8 ujutru, onda do 13-14 časova već ima vremena za trčanje, igru i umor. Ako se probudi posle 9 ujutru, a pri tom nema aktivnih igara do ručka, beba jednostavno nema vremena da se umori pre dnevnog spavanja.

Ritual odlaska na spavanje

Šta dete radi tokom ili umesto spavanja? Možda je pre spavanja u krevetu jedino vreme kada s vama opušteno razgovara. Kako komunicirate inače?

Mamino stanje pred spavanje

Ako ste mirni, važno je da odgovoriti na pitanje: da li se to dešava samo pred spavanje? Ako vas nervira to što dete ne spava dobro, kako to izražavate? Ako ste ljuti, dete je nemirno. Istovremeno se oseća da je u opasnosti, zato što ne može da zaspi. Ako je ovo vaš slučaj, onda morate da naučite da se smirite. Čak i brojanje do 10 ponekad pomaže da primetimo koliko dete čita naše stanje. Ovde neće biti prevare. Mališan će odmah osetiti da li se pretvarate da ste mirni ili ste zaista smireni.

Bebu je moguće motivisati da spava tokom dana mirnom komunikacijom pre spavanja, obećanjem zabave odmah posle, a pre dremke sve se svečano odlaže za posle odmora.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi  Tiktok/yana_mom_