NAJSIGURNIJI POLOŽAJ ZA SPAVANJE BEBA: Većina roditelja ne zna, okolina im priča svašta, ali stručnjaci garantuju

Otkriven najsigurniji položaj za spavanje beba.

Shutterstock

Novopečeni roditelji uvek su preplašeni mnogim pravilima koji dolaze uz bebu, još kada im se umešaju svi sa svojim savetima, ostanu u potpunoj zabludi. Jedna od najvećih rasprava je svakako spavanje bebe, tačnije položaj u kom beba treba da spava.

Američka pedijatrijska akademija otkrila je da manje od 50 odsto roditeljima postavlja bebu u siguran položaj za spavanje, a to je spavanje na leđima!

Nakon što su ispitali 3297 majki, otkrili su da 44 odsto njih stavlja bebu u odgovarajući položaj, dok 56 odsto misli da je sigurnije da njihova beba spava na boku ili na stomaku. Takođe, otkrili su i da su novi roditelji pod velikim uticajem onoga što drugi rade, poput članova porodice i prijatelja.

Shutterstock  Beba spava u najsigurnijem položaju - na leđima

Pedijatar Eva Kolson rekla je da nije iznenađena ovakvim rezultatima. Ali kako ona kaže, rano roditeljstvo vreme je u kom postoji zasićenost preteranom količinom informacija i premalom količinom sna, a naglašava i kako ne smemo da zaboravimo ni činjenicu da svi imaju mišljenje o tome šta bi novi roditelji trebali da rade.

Naravno, ovo zna da bude vrlo opterećujuće, ali ovo je važan podsetnik da, kad se radi o zdravlju i sigurnosti, najvažniji je savet stručnjaka i lekara koji roditeljima daju jasne i tačne smernice.

(Yumama)