Kada je reč o sasvim malim bebama, one veći deo dana i noći provode spavajući, a bude se manje-više samo kada su gladne. Najbolje je primetiti signale koji odaju da je beba umorna i da joj se spava, jer su tada najveće šanse da zaspi bez mnogo muke – recimo, možete primetiti da je beba mirnija nego inače, nije onako razigrana i živahna, a možda i trlja oči i postaje plačljiva i nervozna.

Dake, ključno je da bebu stavite na spavanje čim primetite te prve znake umora jer, ako čekate predugo i ona bude previše iscrpljena, doći će do oslobađanja hormona stresa u telu, pa će biti teže da zaspi.

Kada primetite da je beba umorna, pokušajte da je umirite nekim od sledećih metoda, koji su uglavnom efikasni kod mališana starih do četiri meseca, piše eva.ro.

  • Šištanje (proizvodite zvuke poput bele buke)
  • Sisanje (bilo flašice, vaših dojki ili laže)
  • Povijanje – u pelenu ili neko ćebence
  • Ljuljanje – u ljuljaškici, njihalici ili vašim rukama

Pored ovih načina za umirivanje bebe, postoji i trik koji navodno pomaže da beba zaspi za 40 sekundi.

Kako uspavati bebu za 40 sekundi

Najpre, važno je da imate na umu da je svako dete različito, pa možda neće baš sve bebe moći da zaspe za tačno 40 sekundi. Kod nekih će ovaj metod možda delovati odmah, kod drugih će trajati malo duže.

Trik sa salvetom postao je hit još 2015. godine, kada ga je Nejtan Dajlo objavio i pokazao na svom tromesečnom sinu kako ga uspavljuje za 40 sekundi. Ovaj tata je lagano prelazio salvetom preko bebine glavice, počevši od čela nadole, i na taj način ga je uspavao za 40 sekundi.

Blagi "pritisak" koju beba oseća od salvete i ovi pokreti pomažu da se mališan opusti.

Video je u međuvremenu postao ponovo popularan na društvenim mrežama, a mnogi roditelj kažu da im pomaže da na ovaj način uspavaju bebu.

BONUS VIDEO:

Trik Eskimki za uspavljivanje beba  TikTok/willow.allen

(Yumama/N. Z.)