Novorođenčad prolaze kroz dva različita ciklusa spavanja: miran san i aktivan san, i u svakom provode oko polovinu svog vremena spavanja. Aktivni san je sličan REM spavanju za odrasle, ali postoji jedna ogromna razlika:⁣ Za odrasle, naši skeletni mišići su paralizovani tokom ove faze - za mlade bebe, nisu. Umesto toga, bebe se kreću unaokolo, prave buku (groktanje i plač), a ponekad čak i otvore oči, sve dok zapravo spavaju!

Tokom ovih ranih meseci, mozak i telo vaše bebe i dalje naporno rade na učenju vitalnih veština, poput varenja, čak i kada spavaju. Uz sav taj naporan rad i razvoj koji se dešavaju tokom aktivnog sna, možemo očekivati da vidimo bebu kako se stalno kreće, kao i da ispušta zvukove gunđanja, stenjanje, pa čak i povremeno plače. Dok su neki zvukovi tokom spavanja vašeg novorođenčeta sasvim normalni delovi aktivnog sna, drugi zvukovi mogu biti indikacija bolesti, nelagodnosti ili uznemirenosti .

Kako izgleda aktivni san kod beba?

Aktivan san može biti razlog zašto se kunete da je vaša beba budna od 3:00 do 6:00 ujutru „bori se sa povijanjem “ ili se bori sa gasovima. Ako pogrešno shvatite ovaj period aktivnog sna kao što je beba budna i odmah uskočite, možete slučajno probuditi bebu!⁣ Dakle, ako čujete svoju bebu kako grca, stenje ili cvili u snu, znajte da su to obično normalni zvuci aktivnog spavanja novorođenčeta. Međutim, ako je vaša beba bolesna, zvuči zagušeno ili ste zabrinuti da li je ono što čujete normalno, obratite se svom pedijatru, kako preporučuje Kara Dumplin neonatološka sestra i sertifikovani pedijatrijski konsultant za spavanje.

Odvojite trenutak da saslušate svoju bebu pre nego što reagujete. Dajte bebi 30-60 sekundi pre nego što požurite da je podignete. Ovo će pomoći da se utvrdi da li vaša beba upravo prolazi kroz taj aktivni san ili je vaša beba zaista budna!⁣

Da li bi ikada trebalo da brinem da moja beba pravi buku dok spava?

Iako su mnogi zvukovi koje vaše novorođenče proizvodi tokom aktivnog sna potpuno normalni, postoje neki zvuci koji mogu biti razlog za zabrinutost. Ako vidite nešto od sledećeg, vreme je da pozovete svog lekara ili potražite medicinsku pomoć:

  • Visoki, škripavi zvuci
  • Ubrzano disanje koje je veće od 60 udisaja u minuti i traje duže od nekoliko sekundi ili se ponavlja tokom noći.
  • Bori se da diše. Ovo može izgledati kao povlačenje (tj. sisanje između ili ispod rebara vaše bebe), gunđanje nakon svakog udisaja ili otežano disanje.

Razumem da je možda teško znati šta je normalan znak aktivnog sna, a šta može biti nešto više. Ako ste zabrinuti za svoju bebu, uvek razgovarajte sa svojim pedijatrom.

Koliko dugo traje aktivan san novorođenčeta?

Novorođenčad provode skoro polovinu svog vremena spavanja u aktivnom snu. Sa ciklusima spavanja novorođenčeta koji traju oko 50 minuta, skoro 25 od tih minuta je u aktivnom snu.

Kada bebe prerastu aktivni san?

Verovatno ćete primetiti da vaša beba pravi mnogo manje buke dok spava nakon što prođu ti meseci novorođenčeta. Otprilike kada vaša beba napuni 3-5 meseci , njeni ciklusi spavanja počinju da se pomeraju u faze spavanja koje su više nalik odraslima. Tokom ove promene aktivni san se smanjuje.

Čak i kada vaše dete prelazi u cikluse spavanja nalik odraslima, možda ćete i dalje videti dosta kretanja. Ti aktivni mali spavači obično postaju mnogo smireniji u snu oko 5 godina.

Moja beba je aktivna, bučna i u snu proizvodi gunđanje. I uz sve ovo što se dešava, ne mogu da spavam! Šta mogu da uradim?

Vaš san je od vitalnog značaja za opšte blagostanje vas i vaše bebe. Dakle, sada kada znate sve o aktivnom snu novorođenčeta , evo nekoliko saveta kako da ga učinite manje ometajućim tokom noći:

  • Udaljite kolevku dalje od sebe.
  • Postavite bebi monitor između vas i vaše bebe.
  • Smanjite jačinu zvuka na monitoru ako vaša beba spava u drugoj sobi.
  • Da li se pitate kada da premestite svoju bebu u sopstvenu sobu?

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO