Izvor: NY Daily News

Istraživanje njujorških školaraca pokazalo je da deca rođena na vreme imaju bolje razvijen mozak i da su uspešniji u školi za razliku od prevremeno rođenih.

Stručnjaci su uporedili 128.000 dece rođenih posle 37. i posle 41. nedelje – što je period kada se beba smatra potpuno razvijenom – i otkrili da su ovi drugi bolji u čitanju i matematici. Razlike su male, ali primetne. Takođe, tri puta više dece rođene sa 37 nedelja su imala ozbiljne teškoće sa čitanjem u trećem razredu i 19 odsto veću verovatnoću da će imati umerene probleme u matematici.

Značajni faktori koji su uzeti u obzir su i imala težina na rođenju i pušenje tokom trudnoće.

Naučnici smatraju da ovi rezultati dovode u pitanje medicinsku definiciju „prevremenog rođenja“, kao i praksu majki da unapred zakazuju carski rez.

"Buduće majke bi bar trebalo da budu oprezne pre nego što odluče da se ranije porode“, upozorava dr Kimberli Noubl, asistent profesora pedijatrije Medicinskog centra univerziteta Kolumbija.

Dr Džudi Ešner koja nije učestvovala u istraživanju smatra da će ovi rezultati napraviti pometnju zbog toga što ljudi još uvek ne uzimaju za ozbiljno rođenje deteta u 37. i 38. nedelji.

"Ne želim da zabrinjavam majke beba koje su rođene sa 37 nedelja, ali one koje zakazuju porođaje ranije zaista treba da prestanu to da rade“, ističe dr Ešner.