Tek rođene bebe često ne razlikuju dan i noć. One ne razumeju da noću treba da spavaju, a budu aktivne tokom dana. Neretko se noću probude da jedu i kada vi očekujete da će nastaviti, one jednostavno ne pokazuju interesovanje da zaspe ponovo. Dani vam prolaze lakše jer beba veći deo dana spava, povremeno se probudi da jede, da joj promenite pelene, malo se igra i nastavlja da spava.

Tokom noći beba je budna veći deo vremena, postaje razdražljiva i dosta plače, a vi ne uspevate da je uspavate. Umor vas dodatno čini razdražljivim, posebno ako ima još ukućana koje beba razbuđuje, a vaša nervoza dodatno uznemirava bebu. Postoji način kako da joj pomognete, dovoljno je da uradite ove tri stvari preko dana:

  1. Probudite bebu da jede tokom dana (ne više od 3 sata između hranjenja). Beba će morati da jede noću, ali  pre svega želite da dobije dovoljno kalorija tokom dana, da ih ne bi nadoknadila noću sa čestim buđenjima.
  2. Neka beba bude aktivna tokom budnih prozora! Možda je previše mala za igru, ali postoje razni načini kako da je animirate - jednostavno radite vežbice za jačanje vrata ili masaže za mirniji stomak.
  3. Sunčeva svetlost i svež vazduh pomažu bebi da uspostavi rutinu i shvati kada je dan, a kada je noć.

Činjenica je da je potrebno dosta strpljenja, ali ako se držite nekog ritma, poštujete budne prozore i vreme hranjenja, potrebo je oko mesec dana da se beba navikne na ritam cele porodice.

(Yumama)