Šta su skokovi u razvoju i kako da ih prepoznate? Javljaju se u određenom periodu, evo i koliko traju

Saznajte šta je skok u razvoju, kako da ga prepoznate i kada se javlja.

Shutterstock

Bebin rast i razvoj se u prvoj godini života odvijaju neverovatnom brzinom, a s vremena na vreme se javljaju i skokovi u razvoju, koji su zapravo periodi naglog rasta i razvoja. 

Tokom skoka u razvoju dete će dobiti malo na kilaži, porašće u visinu, a brže nego inače će mu se povećati i obim glave. Takođe, u tom periodu može da dostigne novu prekretnicu u razvoju ili da usavrši neku veštinu na kojoj je radilo neko vreme.

Mnogi roditelji kažu da je znak po kojem najpre prepoznaju skok u razvoju to što dete više jede, pa svakako i na to obratite pažnju.

Međutim, neke bebe prođu kroz skokove u razvoju ne pokazujući neke očiglednije znake, pa roditelji tek po povećanju kilaže ili po tome što su detetu male čarapice ili odeća, shvate da je u pitanju skok u razvoju. Takođe, mogu da se jave i promene u spavanju, tako da dete spava manje ili više nego inače, ali često se dešava i da je dete u periodu skoka u razvoju nervozno, da stalno traži mamino prisustvo...

Kada se dešavaju skokovi u razvoju i koliko dugo traju

Skok u razvoju može da se desi bilo kada. Kod malih beba traju obično dan ili dva, kod onih malo starijih beba i do nedelju dana, piše babycenter.com.

Neki stručnjaci veruju da se skokovi u razvoju javljaju u određenim periodima u prvoj godini bebinog života. Po tome bi skok u razvoju mogao da se očekuje:

  • Između druge i treće nedelje bebinog života
  • Između četvrte i šeste nedelje
  • Između šeste i osme nedelje
  • Oko trećeg, šestog i devetog meseca bebinog života

Svaka beba ima svoj tempo rasta i razvoja, zato ne treba da brinete ako vam ne deluje da vaš mališan baš u ovim periodima ima skokove u razvoju. Nije neuobičajeno da beba ima više ili manje skokova u razvoju od navedenog, ali i da uopšte ne primetite znake skoka u razvoju.

Evo po kojim znacima se obično prepoznaju skokovi u razvoju.

Promene u spavanju

Malo pre ili tokom samog skoka u razvoju, beba će možda spavati više nego inače. Nije neuobičajeno da se budi ređe tokom noći ili da dremke traju duže jer dete energiju usmerava u rast. Jedna mala studija je pokazala da tokom skoksa u razvoju bebe mogu da spavaju i do četiri i po sata duže nego inače, ali to traje samo dan ili dva.

Nije sasvim jasno zašto je tako, ali protein HGH koji se naziva hormonom rasta se u mozgu proizvodi tokom sna. Ovaj protein je ključan za rast, pa je možda deci potrebno više sna kako bi imala dovoljno energije za rast.

Dešava se, međutim, kažu roditelji, i da bebe spavaju manje tokom skoka u razvoju, da se češće bude noću, dremke traju kraće, bude se ranije ujutru. Potencijalno je razlog tome i to što je beba u ovom periodu gladnija, pa joj je potrebno da češće jede.

Promene ponašanja

Tokom skoka u razvoju beba može da bude uznemirenija nego inače i da traži da je stalno nosite, držite, da plače čim je spustite.

Ne zna se tačan uzrok takvog ponašanja beba, ali se smatra da su ove promene u ponašanju posledica bebinog umora i iscrpljenosti usled energije koja je usmerena na rast i razvoj.

Takođe, postoji teorija da promene u ponašanju mogu da budu znak skorog napretka u razvoju, pa ako je vaša beba nervozna, plačljiva, možda će vas ukoro iznenaditi kada se sama okrene ili počne da puzi.

Šta da radite kada beba ima skok u razvoju

Odgovorite na bebino ponašanje pružajući joj ono što joj je potrebno, bilo da je to češće hranjenje, duže spavanje ili više maženja. Nošenje bebe u nosiljci ili marami u ovom periodu može da pomogne da se dete oseća sigurnije i smirenije, a da vi istovremeno imate slobodne ruke.

Da li je skok u razvoju ili nešto drugo

Bebe mogu da budu pospane ili nervozne zbog skoka u razvoju, ali imajte na umu da skok u razvoju ne izaziva groznicu, ekstremnu razdražljivost ili bezvoljnost. To mogu da budu znaci da bebi nešto fali, pa ako primetite te simptome, idite kod lekara.

Svakako, ako vas ponašanje vaše bebe, hranjenje ili navike u spavanju iz bilo kog razloga zabrinu, najbolje je da potražite savet lekara.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kada posumnjati da nešto nije u redu sa detetom? Logoped: Sa dve godine dete treba da zna da komunicira  Puls S