Može li beba da se uguši kad bljucne? Evo šta kažu stručnjaci o najvećem strahu mnogih majki

Mnoge mame se plaše da bi beba mogla da se uguši kada bljucne, naročito noću dok spava, a evo šta o tome treba da znate.

Shutterstock

Nije neuobičajeno da bebe bljuckaju, štaviše smatra se da oko polovine novorođenčadi bljucka, a kod nekih je to izraženije nego kod drugih.

Bljuckanje posle hranjenja se smatra normalnim kod beba i dešava se zbog nezrelosti sfinktera, koji povezuje jednjak sa stomakom, kao i zbog nerazvijenosti kardije, "poklopca" koji se nakon jela skuplja i zadržava hranu u stomaku, sprečavajući je da dođe do jednjaka. Kod novorođenčadi se kardija ne zatvara, zbog čega se hrana iz stomaka vraća u usta.

To ponekad brine roditelje koji strahuju da bi beba mogla da se uguši, ali evo šta treba da znate o tome.

Kako izbeći gušenje povezano sa bljuckanjem

Regurgitacija odnosno bljuckanje je fiziološki tj. normalan proces kod beba i u većini slučajeva ne predstavlja veliku opasnost, piše nostrofiglio.it. Svakako, možete da preduzmete neke mere kako biste smanjili rizik.

Pobrinite se da beba bude u dobrom položaju tokom hranjenja. Idealno bi bilo da bebu hranite tako da joj je glava u malo višem položaju nego ostatak tela. Ovaj položaj će pomoći da mleko stiže do stomaka bez prepreka, smanjujući rizik da se sadržaj vrati u jednjak.

Nakon hranjenja držite bebu u uspravnom položaju 20-30 minuta i blago je potapkajte po leđima kako bi podrignula. To će pomoći da se hrana spusti, oslobađajući vazduh i smanjujući rizik od bljuckanja.

Nemojte da stavljate bebu u ležeći položaj odmah nakon hranjenja.

Imajte na umu da je regurgitacija često izazvana viškom mlekom u stomaku, pa izbegavajte da previše nahranite bebu.

Da li je bljuckanje opasno?

Nije, i retko kada je to uzrok gušenja. Prirodni refleks gutanja je kod novorođenčadi dovoljno efikasan i obično dovoljan da beba odreaguje i kada joj se malo mleka vrati u usta.

Šta ako beba bljucka noću

Najčešći strah majki je da beba može da se uguši noću ako joj se sadržaj vrati iz stomaka. Pedijatri kažu da je rizik od gušenja ipak mali, posebno ako se preduzmu mere opreza.

Na primer, ranije je bilo uobičajeno da se bebe stavljaju da spavaju na stomaku kako bi se izbeglo bljuckanje noću. Međutim, studije koje su sprovođene tokom godina su pokazale da ovakav položaj spavanja značajno povećava rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta. Zbog toga pedijatri i sve velike organizacije, uključujući i Američku akademiju za pedijatriju, preporučuju da se bebe uvek stavljaju da spavaju na leđima.

Taj položaj se smatra najbezbednijim čak i ako beba ima refluks ili bljucka u snu – novorođenčad imaju zaštitni refleks koji sprečava da tečnost dođe do disajnih puteva. U praksi, to znači da će bebe refleksno okrenuti glavicu blago na stranu ili se nakašljati kako bi pročistile disajne puteve.

Kako smanjiti rizik od gušenja

Da bi se smanjio rizik od gušenja kod beba, pored spavanja na leđima, postoje još neki koraci koje treba da preduzmete:

  • Koristite čvrst dušek za bebu i ne stavljajte nikakve jastučiće, mekanu ćebad, plišane igračke i slične predmete u krevetac, jer sve to povećava rizik od gušenja.
  • Spavajte u istoj sobi sa bebom, ali ne u istom krevetu. Pedijatri preporučuju da bebin krevetac bude u sobi sa roditeljima barem u prvih šest meseci. Tako je lakše da pratite bebu, a smanjuje se i rizik od sindroma iznenadne smrti odojčeta. S druge strane, nije preporučljivo da novorođenče spava u istom krevetu sa roditeljima jer to povećava rizik od gušenja.

Treba li da koristite antirefluks jastuk

Iako roditelji često misle da bi antirefluks jastuk mogao da im pomogne tako što će bebinu glavicu držati pod nagibom u odnosu na ostatak tela, stručnjaci ne preporučuju korišćenje ovakvih i sličnih pomagala. Štaviše, upozoravaju da na ovaj način može da se poveća rizik od gušenja jer bi beba mogla da sklizne u opasan položaj.

Kada je bljuckanje razlog za brigu

Potražite savet pedijatra ako:

  • Beba često bljucka velike količine mleka i postoji mogućnost da pati od gastroezofagealnog refluksa
  • Ako se bljuckanje javi u formi snažnog povraćanja, to može da ukaže na ozbiljnije probleme poput pilorične stenoze
  • U povraćenom sadržaju primetite tragove krvi ili žuči (žuto-zelene boje)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kako da beba podrigne za samo par sekundi  TikTok/enchantednanny