Kako da pričate sa bebom dok ne progovori? Mališani mogu da uče gestove još od 9. meseca

Roditelji odlično znaju kako je to kada dete ne razume šta mu se govori i obrnuto – kada niko ne razume šta ono govori. Međutim, zapravo možete pronaći pravi način komunikacije.

Shutterstock

Zamislite kako je kada želeti nešto, a ne znate da to objasnite, jer vam nedostaju reči. Niko te ne razume, čak i ako se jako trudiš, pa ostaje samo da počneš da vrištiš. Ova situacija može da se promeni. Ispostavilo se, da bebe mogu da nauče znakovni jezik i da počnu da komuniciraju sa vama već sa 9 meseci, a možda i ranije.

Kako da naučite dete gestovima

Svaki put kada dete nešto uradi ili želi nešto, na primer da jede, treba da zastanete i pokažete mu znak koji označava tu hranu. Istovremeno, morate jasno reći detetu reč "jesti" nekoliko puta.

Svaka radnja treba da bude praćena gestom. Na primer, "mleko" - kada je dete gladno, "pomoć" - kada mu nešto treba. Vremenom ćete da primetite da će mališan početi da ponavlja gestove za vama, a zatim će ih samo pokazivati, signalizirajući vam o svojim potrebama.

Neki osnovni gestovi:

  • "Jesti" - nekoliko puta stavite ruku na usta
  • "Daj" - stavite ruku na grudi i pravite kružne pokrete njome
  • „Još“ je kombinacija ruku ispred vas. Možete pljeskati rukama
  • "Mleko" - pokažite šakom kao da držite flašicu;
  • "Sve je u redu" - raširite ruke u zagrljaj

Autor kaže da je njegovo dete moglo da pokaže šta želi već sa 9 meseci. Ne zaboravite da ovo nije brz proces. Deca su različita i svima treba vremena da shvate šta pokazujete. Međutim, korisno je, a možete početi da vežbate od 4-5 meseci. Čak i ako je vaše dete starije, nikada nije kasno da počnete.

Zapamtite da beba neće praviti potpuno iste znakove rukom kao odrasla osoba, tako da morate biti oprezni. Važno je da će moći da saopšti svoje potrebe.

Neki veruju da ovaj način komunikacije može da inhibirati razvoj govora deteta, ali nema dokaza za ovu hipotezu. Dete će se sveobuhvatno razvijati.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Dvorište sa bazenom raj za decu  Instagram/mrs_ermerson