5 znakova upozorenja u prvoj godini života deteta: Ne ignorišite ih, mogu da ukažu na probleme u razvoju

Obratite pažnju i ako primetite neke od ovih 5 alarmantnih znakova u razvoju deteta, što pre potražite savet stručnjaka.

Yumama

Posmatranje bebe kako raste i razvija se zaista je posebno iskustvo i dar da uživate u prvom osmehu, prvoj reči, prvom koraku... Možda najintenzivniji razvoj odigrava se u prvoj godini bebinoj života, i tokom tog perioda dete prolazi kroz mnoge prekretnice u razvoju, a roditelji zaista moraju pomno da prate sve što beba radi, kako bi primetili eventualna odstupanja.

Stručnjaci sa portala pedijatrijske fizičke i okupacione terapije ptotkids.com izdvojili su 5 alarmantnih znakova koji u prvoj godini ukazuju na potencijalne probleme u razvoju.

1. Ograničeni fizički pokreti ili ukrućenost (od prvog do trećeg meseca)

U prvih nekoliko meseca beba postepeno postaje aktivnija, pomera svoje rukice i nogice sa više slobode. Ukoliko primetite da su njeni pokreti ograničeni ili da postoji ukočenost ruku ili nogu, potražite savet stručnjaka jer to može da ukaže na probleme sa mišićnim tonusom ili motoričkim razvojem.

2. Izostanak reakcije na vizuelni ili audio stimulans (od tri do šest meseci)

Do ovog uzrasta bi beba trebalo da bude budnija, da okreće glavicu ka izvoru zvuka i da prati predmete očima. Izostanak reakcije na zvuk ili vizuelni stimulans može da ukaže da nešto nije kako treba, i to ne mora da ima veze samo sa vidom ili sluhom, već sa reakcijom na spoljašnji svet.

3. Problemi u održavanju težine svog tela (od šest do devet meseci)

Kako se bebe bliže prvom rođendanu, počeće da eksperimentišu sa održavanjem svoje težine stojeći na nogama – uz vašu pomoć naravno. Ako dete pokaže poteškoće u tome i deluje da ne može da drži svoju težinu na nogicama, porazgovarajte sa stručnjakom.

4. Izostanak puzanja ili održavanja težine rukama (od devet do 12 meseci)

Do devetog meseca, mnoge bebe su već u pokretu – puze i polako se podižu rukama. Kašnjenje ovim aktivnostima, poput toga da beba ne može da održava svoju kilažu na rukama kada je u četvoronožnom položaju, ili uopšte ne pokušava da puzi, znak je da treba detaljnije da se istraži uzrok.

5. Neuobičajeni položaji ili favorizovanje jedne strane (tokom prve godine)

Bebe razvijaju svoje jedinstvene pokrete, ali ako konstantno zauzimaju neke neobične položaje ili izraženo više koriste jednu stranu tela, na to treba obratiti pažnju- na primer, ako beba stalno okreće glavicu na jednu stranu ili mnogo više koristi jednu ruku u odnosu na drugu.

Prepoznavanje bilo kojeg od ovih znakova kod deteta ne treba da vas prestraši, već da vam bude signal da potražite mišljenje stručnjaka, kako bi se na vreme utvrdilo da li postoji neki problem – što uopšte ne mora da bude slučaj jer svako dete ima svoj tempo i put razvoja.

Ipak, ukoliko problem postoji, rano prepoznavanje i podrška stručnjaka mogu da naprave bitnu razliku u daljem razvoju i odrastanju deteta.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Najvažnije prekretnice u prvoj godini   TikTok/doctor_yoshi