Koliko dugo beba sme da bude u njihalici? Nekoliko saveta kako da je bezbedno koristite

Pročitajte nekoliko saveta za bezbedno korišćenje njihalica za bebe.

Shutterstock

Njihalice za bebe ponekad su pravi spas za roditelje jer mamama i tatama pomažu da umire dete, ali i da malo "odmore ruke". Ali, pre nego što počnete da ih koristite, evo šta treba da znate.

Njihalice mogu da se koriste od rođenja, ali samo pod uslovom da podržavaju pravilan položaj tela bebe. Svakako, bolje je da sačekate nekoliko nedelja, dok bebino telo malo ojača, pre nego što je smestite u njihalicu.

Najbolje je da njihalice ne koristite posle petog, šestog meseca jer će bebini pokreti postati energičniji, tako da postoji rizik od prevrtanja. Osim toga, deca u tom uzrastu su već radoznalija, pokretljivija, a ležanje u njihalici im onemgućava da istražuju okolinu, piše nostrofiglio.it.

Saveti za korišćenje njihalica

Kada kupujete njihalicu, vodite računa o tome da je bezbedna i koristite je u skladu sa uputstvom napisanim na pakovanju proizvoda.

Vodite računa o tome da je njihalica napravljena tako da odgovara pravilnom položaju bebinog tela, odnosno da podržava pravilan položaj leđa i vrata.

Uvek držite njihalicu na podu, nikako na stolu ili krevetu, jer bebini pokreti mogu da dovedu do prevrtanja njihalice, povećavajući rizik od povreda.

Svakako, nikada ne ostavljajte dete u njihalici bez nadzora.

Pazite koliko dugo je beba u njihalici – prema savetima Svetske zdravstvene organizacije, deca ne bi trebalo da provode duže od sat vremena u njihalicama jer, koliko god da su dobro napravljene, to nije baš najbolji položaj za bebe.

Na kraju, imajte na umu da neće ostaviti posledice na dete to što ga povremeno stavite u njihalicu, ali koristite ovaj uređaj odgovorno – ne previše dugo vremenski, na podu i ne ostavljajte ga da tu spava.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Beba izašla iz kreveca  TikTok/liv.dewsnap