Koliko dugo beba sme da bude u vodi? Evo o čemu treba da vodite računa ako idete na more

Evo koliko dugo beba sme da bude u vodi i šta je važno kada sa njom ulazite u more ili bazen.

Shutterstock

Kada je u pitanju prvi odlazak na more sa bebom, ne postoje zvanične preporuke do kog uzrasta ne bi trebalo da idete na ovakvo putovanje. Ipak, većina stručnjaka ne savetuje odlazak na more pre šestog meseca života bebe, a kada je u pitanju dužina boravka u vodi, evo šta treba da znate.

Kada su u pitanju sasvim male bebe, najbolje je da na plaži budu ujutru, do 9:30-10 i kasno popodne, posle 16:30.

Deca mlađa od šest meseci nikada ne treba da budu izložena direktnom suncu, ali ni da dugo borave ispod suncobrana – iako malo štiti od sunca, sunčevi zraci se ipak reflektuju od vode i peska.

Kada je reč o boravku u vodi, ono što treba da znate je da je termoregulacija kod dece drugačija nego kod odraslih. Zbog toga je važno da obratite pažnju na temperaturu vode. Kada ulazite sa detetom u vodu, bilo da je to more ili bazen, najpre mu pokvasite i rashladite stopala i noge, zatim malo ruke, a tek na kraju grudi i leđa. Vreme koje beba provodi u moru trebalo bi da bude minimalno, a nakon toga je poželjno da je istuširate i obrišete kožu, kako biste izbegli neke iritacije, piše nostrofiglio.it.

Bebe starije od šest meseci

Bebe starije od šest meseci treba sa roditeljima da ulaze u vodu da se rashlade, ali i da se zabave. Vreme koje provode u vodi ne bi trebalo da bude duže od deset minuta.

Mišići i gume za plivanje

Kada su u pitanju mišići za plivanje, mogu da ih koriste deca od oko 18 meseci, ali treba pažljivo odabrati odgovarajuću veličinu u zavisnosti od uzrasta i težine deteta. Gume za plivanje mogu da koriste i sasvim male bebe, ali naravno, kakva god "pomagala" ovog tipa da nosi dete, ne treba da ostaje bez nadzora u vodi ni na sekund.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kako na praktičan način da lako spakujete decu za more  Tik Tok/betterwithchardonnay