Istraživači su otkrili da kada majka peva umirujuću pesmu svom mališanu, to pozitivno utiče na detetov kognitivni razvoj. Tačnije, kada čuje pesmu, nivo pažnje bebe se povećava, a ritam melodije mu pomaže u daljem razvoju jezika i olakšava društvene interakcije. Osim toga, prema istraživanjima, kada mu roditelj zapeva, dete se oseća bezbednije.

Kada je dete starije, činjenica da mu jedan ili oba roditelja pevaju pomaže mu da bolje razume načine komunikacije. Takođe, mališan može da nauči nove reči iz roditeljskih pesama. Na primer, ako mama ili tata drže psa i otpevaju nešto o psu, dete će lakše zapamtiti ime i oblik životinje. Moć koncentracije i slušanja razvija se kada dete obrati pažnju na pesmu.

Muzika je takođe metod vezivanja veza između braće i sestara, a uz pomoć pesme možete da smislite igre koje uključuju i odrasle i decu u porodici. Na kraju, ali ne i najmanje važno, ako im roditelji pevaju, deca shvataju da im i na ovaj način prenose svoju ljubav. Ne brinite ako ne možete da pevate kao Pavaroti ili Selin Dion, za svoje dete ćete ionako biti zvezda: za njega je važnije od muzičkog talenta da je vaša pažnja usmerena ka njemu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_