Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da provedete kvalitetno vreme sa decom

Uključite dete u što više svojih svakodnevnih aktivnosti.

Brojne studije pokazuju da deca, kojoj se posvećuje više pažnje, izrastaju u samouverene i sposobne osobe, svesne toga da su voljene. Nama, zaposlenim mamama, takve konstatacije često mogu da dodaju novu frustraciju, među onim već nagomilanim, a koje su vezane za «plivanje» kroz sve brige i probleme roditeljstva.

Da li će moje dete postati problematično u školi zato što mu sinoć nisam pročitala bajku pred spavanje? Da li će ostati emotivno nezrela ako ne crtam barem pola sata sa njom svaki dan? Takva i slična pitanja muče i mene i druge mame koje poznajem. Niko ne želi da ih izgovori naglas, ali činjenica je da savremeno društvo nameće mamama mnoge obaveze, koje često nisu u stanju da ispune, što izaziva osećaj krivice. Prema sebi samoj, ali i prema onima koji najviše trpe zbog mnoštva obaveza, a to su uglavnom deca.

Zbog svega toga, hajde da se na trenutak udaljimo od tradicionalnih načina posvećivanja detetu i vidimo kako  možemo da sa njim provodimo više kvalitetnog vremena a da to ne uključuje crtanje, bojenje, pričanje priča, odlaske u park. Ono čime treba da se rukovodimo jeste pokušaj da dete uključimo u što više naših svakodnevnih aktivnosti. Na prvi pogled, tako nešto deluje teško izvodljivo. Ali, uz malo truda i dobre volje, uvidećete da nije tako.

Kuvajte zajedno

Bez obzira da li imate dečaka ili devojčicu, svakom detetu će, a posebno malom, biti zabavno da pomaže u kuhinji - dodaje šerpe, mesi testo... Kada ručak bude gotov, dajte detetu da savije salvete i ukrasi sto kako ono želi. Što je dete starije, mogućnosti za ispoljavanje kreativnosti u kuhinji postaju veće. Osim što pomaže u samoj pripremi obroka, dozvolite detetu da određenim danima samo osmisli šta ćete da spremate, a onda to spremite zajedno. Na taj način, dete će imati osećaj da korisno doprinosi tako važnom ritualu kao što je spremanje porodičnog ručka ili večere. Odredite, ako ga već nemate, dan za kolače i potrudite se da pravite samo one kolače u čijem pravljenju i dete može da učestvuje, ili one koji «smešno» izgledaju. Neka dan za kolače bude i sladak i zabavan!

Uključite dete u svoj hobi

Ako imate hobi ili neku omiljenu aktivnost, razmislite da li je izvodljivo da povedete i dete sa sobom. Naravno, ukoliko je u pitanju pilates posle radnog vremena, to će biti nemoguće. Ali, ako se bavite nečim kreativnim, svakako upoznajte dete sa tim što radite i naučite ga kako da vam pomogne. U slučaju da se bavite izradom nakita ili nečim sličnim, angažujte dete da vam pomogne. Može, na primer, da sortira i niže perlice, a kako biste te trenutke do kraja «iskoristili», zamolite ga da ih složi po bojama. Moja kćerka dugo nije mogla da nauči boje. Pa, ako je to slučaj i kod vas, koristite svaku priliku da dete podsetite koja je koja boja.

Isključite TV aparat

Iako smo odavno svesni da i deca i mi previše vremena provodimo gledajući TV program, taj aparat i dalje u većini naših domova radi od ujutru do uveče. Deca mlađa od godinu dana već imaju svoje omiljene crtaće i crtane junake!? Ako je vaše dete naviknuto na gledanje televizije, i ako ima ustaljen ritual gledanja crtaća u određeno vreme, nemojte da mu to uskraćujete, kako ne biste stvorili otpor. Počnite da polako smanjujete vreme koje dete provodi u gledanju TV-a i zamenite ga nekom kreativnom aktivnošću, ili jednostavno izvedite dete napolje.

Smanjite broj svojih obaveza

Ovo nije lako, ali sigurno postoji neka aktivnost u toku vašeg radnog dana ili nedelje od koje možete da «ukradete» malo vremena, kako biste bili sa detetom i svojom porodicom. Probajte. Umesto svaki dan, kuvajte svaki drugi dan. Proredite velika spremanja. Lepo je što su u detetovoj sobi prozori  besprekorno čisti, ali ono će vam biti više zahvalno ako vreme namenjeno pranju prozora provedete u igri sa njim.

Ovo su samo neke od ideja koje mogu da vam posluže kao smernica kako da oplemenite vreme koje provodite sa decom. Ne krivite sebe ako sa njima provodite malo vremena, već dajte sve od sebe da i to vreme bude ispunjeno kreativnim i zabavnim aktivnostima.

Na kraju, nemojte se opterećivati oko količine vremena koju provodite kod kuće i sa detetom. Nije strašno i ako nekad u toku dana provedete sa njim samo pola sata - ali ako ste posle tog vremena i vi i dete srećni i ispunjeni. To je, svakako, bolje nego da provedete dan tako da svako za sebe nešto radi, ne obraćajući pažnju na onog drugog - vi zatvoreni u kuhinji ili radnoj sobi, dete gledajući crtane filmove ceo dan. Koliko god vremena da ste zajedno, ukoliko radite nešto što i vama i mališanu pričinjava zadovoljstvo, to vreme je dragoceno. I, uvek se setite naših baka i prabaka, žena sa velikim brojem dece i još većim brojem obaveza. Ako su one uspele da, u često nemogućim uslovima - kao što su rat i oskudica, odgaje dobre ljude, uspećete i vi. Sigurno.

Udruženje RODITELJ

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica