Briga o bebi nije laka, a kao novopečeni roditelj, možda će vam biti i ogroman izazov. Postoji bezbroj stvari koje mogu poći naopako i to primorava roditelje da u svakom trenutku budu na nogama. Verovatno ćete se brinuti o svakom manjem i većem zdravstvenom problemu koji može da doživi vaše dete, i to s pravom jer ste ipak prvi put roditelj. Na primer, ako primetite jak miris urina kod bebe, verovatno ćete se zabrinuti ako nešto nije u redu sa vašom bebom i možda ćete se uspaničiti. Ali treba li?

Koji su uzroci smrdljivog urina kod beba?

Može biti mnogo razloga zbog kojih urin vaše bebe ima oštar miris. Nije uvek nešto o čemu treba da brinete, ali evo nekoliko razloga zašto bebi urin miriše jako, kako prenosi Parents First Cry.

1. Infekcija urinarnog trakta

Ova infekcija se dešava da bakterije uđu u urinarni trakt. Iako nije zarazna, može biti neprijatna smetnja za suočavanje, a može dovesti i do neprijatnog mirisa urina. Češće pogađa devojčice zbog ljudske anatomije. Pošto jeteško otkriti je kod novorođenčadi, morate paziti na druge simptome kao što su groznica, povraćanje, razdražljivost itd.

2. Navike hranjenja majke

Urin lošeg mirisa kod bebe može biti nešto tako jednostavno poput hrane koju je majka konzumirala. Konzumiranje povrća i začinskog bilja poput špargle, luka i belog luka može izazvati miris bebine mokraće. U bilo kom trenutku, ako primetite da je boja urina vaše bebe daleko od jasne, pratite šta jedete i pijete, jer to može biti zbog vaše dijete ili dehidracije.

3. Dodatni zahtevi za mlekom

Za većinu beba, jedini način da dobiju bilo kakvu vodu u svom sistemu je majčino mleko. Njihove nutritivne potrebe zadovoljavaju se kroz majčino mleko i moraju se dobro hraniti da ni u jednom trenutku ne ostanu gladni. Glad i dehidracija mogu da koncentrišu njihov urin i da zauzvrat dovedu do neprijatnog mirisa urina. Ako otkrijete da vam zalihe za dojenje ponestaju , postoje metode da ih povećate.

4. Lekovi za majke

Ako uzimate antibiotike, to takođe može izazvati neugodan miris urina kod dojenih beba. Dakle, ako urin vašeg deteta loše miriše, zabeležite koji ste lek uzeli i recite to svom lekaru.

5. Zatvor

Ako vaša beba nema meko dnevno pražnjenje creva, to može dovesti do neprijatnog mirisa urina. Zatvor može sprečiti bešinu bešiku da se potpuno isprazni pri prvom pokušaju, a ostatak urina može postati smrdljiv zbog predugo držanja u bešici.

6. Miris amonijaka

Dok menjate pelenu svojoj bebi, možda ćete se zapitati zašto malo miriše na amonijak. Ovo je normalan otpad iz bubrega i nije neposredan razlog za zabrinutost. Ali, ako primetite da urin vaše bebe i dalje miriše, to može biti znak infekcije.

Zašto bebin urin miriše na amonijak?

Ponekad bebin urin može imati miris jakog amonijaka. Amonijak ima neprijatan i oštar miris. Ovaj miris ponekad može biti pomalo neprijatan, ali ne morate da brinete. Može se desiti rano ujutro ili ako je beba dehidrirana. Od bubrega se zahteva da obrađuje više nego obično i zbog toga urin ima miris amonijaka.

Zašto bebin urin miriše na kakicu?

Ovo može biti jednostavan znak da vaša beba ima infekciju. Ponekad bakterije iz anusa mogu ući u urinarni trakt vaše bebe, što dovodi do infekcije. Obavezno očistite i obrišite kako se sledeći put vaša beba ne bi osećala loše.

Zašto bebin urin miriše na sirće?

Ako bebin urin miriše na sirće, to može biti zbog dehidracije, infekcije ili nečega što ste pojeli. Miris sirćeta iz urina takođe može značiti da se vaša beba možda prehladila. Ako je vaša beba već bolesna, njen urin može mirisati na sirće. To može biti i zbog refluksa kiseline. Takođe, ako telo bebe nije u stanju da proizvede dovoljno laktoze da održi korak sa količinom laktoze kojom se hrani, to može dovesti do smrdljivog urina.

Simptomi smrdljivog urina kod novorođenčadi

Ako bebin urin smrdi loše, postoje neki simptomi na koje treba da pazite kako biste mogli da odlučite da li vam je potrebna medicinska intervencija ili se to može kontrolisati kod kuće.

Evo simptoma.

 • Infekcija urinarnog trakta
 • Nezdrava ishrana
 • Nedostatak hidratacije
 • Bakterijska infekcija
 • Penasti ili zamućen urin
 • Tamni urin, poput krvavog urina, boje čaja ili ružičaste nijanse
 • Curenje urina
 • Razdražljivost
 • Lečenje
 • Evo nekoliko tretmana koje će vaš lekar primeniti ili preporučiti kod neprijatnog mirisa urina kod beba:
 • Rehidraciona terapija sa infuzijom ili oralnim tečnostima.
 • Često dojenje na flašicu ili dojenje za održavanje hidratacije.
 • Antibiotici za uporne i rekurentne infekcije.
 • Promena u ishrani majke.
 • Zamena lekova za majku ili bebu koji izazivaju abnormalnu boju i miris urina

Prevencija smrdljivog urina kod beba

Kada su bebe dobro hidrirane, imaju najmanje pet mokrih pelena dnevno sa bledim ili slamnato žutim urinom. Stoga, zadovoljavanje potreba bebe za tečnošću kroz hranjenje i tečnost može razblažiti urin i smanjiti intenzitet neprijatnog/slatkog mirisa. Takođe, bebine pelene treba menjati na vreme da ne bi zaudarale.

Da li je smrdljivi urin znak izbijanja zuba?

Mnogi roditelji misle da je smrdljivi urin znak nicanja zuba kod beba, ali ne postoje naučni dokazi koji bi to potvrdili. Ako bebin urin jako miriše, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom bez ikakvih pretpostavki ili pokušaja kućnih lekova.

Kada se obratiti lekaru?

U slučaju da se čini da simptomi traju ili se pogoršavaju, obavezno odvedite bebu kod lekara. Sa sobom možete nositi i zaprljanu pelenu kako bi doktor imao bolju predstavu o tome šta se bavi. Lako je ukloniti neke simptome kod kuće jer mnogi roditelji poriču da im beba nije dobro. Međutim, ako vaša beba ima krv u stolici, povraća, ima groznicu ili bilo šta što je štetno po njeno zdravlje, morate se pobrinuti da je odvedete lekaru i obezbedite pravi tretman.

Najčešća pitanja

1. Može li pelenski osip dovesti do jakog mirisa urina kod odojčadi?

Da, ako se pelena ne menja satima, onda se stolica i urin mogu kombinovati da bi napravili amonijak, čineći pelenu punom mirisa amonijaka i izazivajući pelenski osip .

2. Koliko često treba da menjate pelene svojoj bebi da biste sprečili jak miris urina?

Morate da menjate pelene svojoj bebi osam do 12 puta dnevno da biste sprečili miris urina i održali higijenu.

Ako bebina mokraća jako smrdi, bez odlaganja morate se obratiti lekaru. Ako ste dovoljno sigurni da ćete moći da se nosite sa tim kod kuće, ponovo se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što pokušate bilo koju kućnu negu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko je važna podrška roditelja, video koji je raznežio svet TikTok/dailyhumanmotivation