Babinski ili plantarni refleks nastaje kada se nežno mazi taban bebinog stopala. Stopala se miluju od pete do baze prstiju i na bočnim i spoljašnjim stranama stopala. Kao odgovor na maženje, nožni palac se pomera nagore dok se preostali prsti rašire. Ovaj refleks se vidi pri rođenju i ostaje do 24 meseca. Kao roditelj, neophodno je znati takve informacije da biste odlučili da li je medicinska pomoć neophodna ili kao prva dijagnoza bilo kojeg mogućeg problema, kako prenosi Parents first Cry.

Šta je Babinski refleks i kada se javlja?

 To je prirodni refleks koji bebe ispoljavaju kada im se pomiluje taban, a palac se savije nagore do vrha stopala, dok se drugi prsti rašire ili šire jedan od drugog. Refleks se često testira sa drugim prirodnim refleksima da bi se proverilo da li postoje neurološke abnormalnosti. Neki od drugih refleksnih testova su:

 • Refleks sisanja
 • Refleks hvatanja

Babinski refleks kod odojčadi je normalan do 2 godine. U nastavku su neki tipični vremenski okviri njegovog pojavljivanja:

 • Javlja se kod svakog novorođenog deteta.
 • Ponekad bi to moglo da se završi kada napune godinu dana.
 • Ako se primeti nakon 2 godine, postoji verovatnoća neurološkog problema.
 • To nije normalan nalaz kod odraslih.

Kako proveriti prisustvo Babinskog refleksa?

Babinski refleks je nešto što lekari proveravaju tokom rutinskih poseta kako bi isključili bilo kakvu abnormalnost. Dok lekari imaju svoj set alata za testiranje, to se može uraditi kod kuće. Kao roditelj, pratite dole navedena uputstva da biste proverili pozitivne znake Babinskog:

1. Nežno milovanje

Držite stopala novorođenčeta i prstom nežno milujte stopalo počevši od pete do osnove velikog prsta. Veliki prst će se pomeriti nagore ili u gornjem pravcu, dok će se ostali prsti raširiti.

2. Korišćenjem refleksnog čekića

Uz pomoć predmeta poput ključa ili refleksnog čekića, doktor će pogladiti dno stopala od pete do baze velikog prsta.

3. Pritiskanje predmeta duž stopala

Lekar može polako da struže predmet na dnu stopala kako bi beba osetila nežno golicanje .

Uzroci Babinskog refleksa

Ako Babinski refleks preovlađuje kod dece starije od dve godine, to ukazuje na nedostatak integracije u kortikospinalnom traktu. Uzroci odsustva plantarnog refleksa uključuju tumore ili povrede mozga ili kičmene moždine. Ako je kortikospinalni trakt dobro integrisan, razvijene ćelije potiskuju refleks kod starije dece i odraslih. Prisustvo Babinskog refleksa ukazuje na oštećene nervne ćelije u traktu, a najopštiji uzroci abnormalnog refleksa su:

 • Infekcije centralnog nervnog sistema poput meningitisa
 • Tumor u kičmi ili mozgu
 • Defekti kičme, mozga ili centralnog nervnog sistema
 • Lu Gerigova bolest ili amiotrofična lateralna skleroza
 • Multipla skleroza
 • Povreda kičmene moždine ili mozga
 • U retkim slučajevima, abnormalni Babinski refleks se javlja kod beba zbog urođenih invaliditeta, kao što je bolest srpastih ćelija.

Značaj Babinskog refleksa

Pravilno primenjen Babinski test će otkriti „pozitivan ili negativan Babinski znak“. Znak zdrave bebe je veliki prst okrenut prema gore, a drugi prsti koji se šire. Babinski refleks ostaje dok beba ne sazre.

Babinski refleks je pokazatelj zdravlja normalnog kortikalnog kičmenog trakta. Kortikospinalni trakt je nervni kanal koji prenosi informacije između mozga, udova i tela. Odgovoran je za funkciju kontrole motora tela i udova.

Kada se Babinski refleks zaustavlja?

Oko 60% -75% novorođenčadi ima Babinski refleks jer se njihov nervni sistem razvija nakon rođenja. Refleks ne mora nužno značiti neurološko stanje.

Refleksni odgovor, koji je uobičajen za bebe, mora da nestane do 24 meseca starosti. U nekim slučajevima, odgovor nestaje do prve godine. Lekari smatraju da Babinski refleks kod odraslih i dece ne sme da se pojavi u dobi od dve godine, a ako i jeste, to je abnormalno. To može značiti znak osnovnog neurološkog stanja koje treba dijagnostikovati.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik Eskimki za uspavljivanje beba  TikTok/willow.allen