"Na koga beba liči?" Jedno je od prvih pitanja koja se čuju posle potvrde da je beba dobro. Ipak, mnogi su saglasni da kod samog novorođenčeta teško je otkriti na koga beba zaista liči. Međutim, kako dete odrasta, vidimo da je nasledilo određene crte lica, fizičke karakteristike, a često i osobine ličnosti. Ko je dominantniji kada je reč o genetici - mama ili tata?

Majčini geni su obično 50% detetovog DNK, a očevi geni čine ostalih 50%. Međutim, muški geni su agresivniji od ženskih, zato su istaknutiji. Dakle, obično postoji 40% aktivnih ženskih gena i 60% aktivnih muških gena. Da bi žensko telo spaslo bebu, mora da nađe mir sa agresivnim očevim genima (ponekad, po cenu sopstvenih gena).

Evo od koga beba nasleđuje određene karakteristike:

Inteligencija: Ćerke će inteligenciju povući od oba roditelja, dok će sinovi biti inteligentni na majku. Međutim, samo do 40% majčine inteligencije se nasleđuje, ostatak se dobija tokom života. Dakle, pored genetike, na inteligenciju utiču učenje i rad.

Pol bebe: Pol buduće bebe zavisi od muškarca. Ako muškarac u porodici ima više sestara, dobiće verovatno ćerke, ako ima više braće, dobiće sinove.

Kvalitet zuba: Ako otac ima problema sa zubima - i deca će imati iste probleme. Ovde su geni izričiti - od oca nasleđujemo kvalitet zuba!

Boja očiju: Braon boja očiju je dominantna. Ako jedan od roditelja ima braon oči, a drugi plavu boju, dete će verovatno imati braon oči. Nije isključeno i da dete bude smeđeoko, iako su roditelji plavooki.

Gojaznost: Kako tvrdi struka, težina bebe zavisi više od majke. Ako je mama gojazna, još u trudnoći, postoji veća šansa da se rodi teža beba.

Kovrdžava kosa: Ako oba roditelja imaju kovrdžavu kosu - sasvim je moguće da će i dete imati zanosne lokne. Ako jedan od roditelja ima kovrdžavu kosu, a drugi ravnu, velike su šanse da dete ima talasastu kosu.

Visina: Na visinu utiču više očevi geni, nego majčini. Mada postoje dva merenja:

Ako imate sina, uzmite majčinu visinu, dodajte očevu, a zatim još 5 centimetara na taj zbir. Podelite zbir sa dva i dobićete visinu vašeg sina.

Ako imate ćerku, na majčinu visinu dodajte očevu i od zbira oduzmite 13. Podelite sa 2 i dobićete visinu svoje ćerke.

Jamice na obrazima: nasleđuju se u potpunosti i predstavljaju stvar genetike, ali pitanje je da li će dete povući ovaj gen od roditelja koji ima jamice.

BONUS VIDEO:

OVO SU NAŠI MALI GENIJALCI! Stefan i Iva su drugi razred Matematičke gimnazije, a već ostvaruju IZVANREDAN USPEH Kurir televizija

(Yumama/T.A.S.)