Geni su pravo čudo, a to najbolje možete videti kada dobijete dete. Odmah se tumači na koga je šta "povuklo" u izgledu, a kasnije roditelji prepoznaju i mnoge svoje karakteristike kod njih. Naučnici su do sada u par navrata tvrdili kako deca inteligenciju nasleđuju isključivo od majke, ali šta nasleđuju isključivo od oca?

Lista od 7 karakteristika koje nasleđujemo od oca:

1. Mentalni poremećaji. Među onima koje muškarci prenose na svoje potomstvo, najistaknutiji su ADHD i šizofrenija.

2. Reproduktivno zdravlje. Istraživanja su otkrila da loš kvalitet sperme može biti nasledna patologija. Ovim slučajem, bebe začete kao rezultat vantelesne oplodnje, verovatno će i same imati problema sa začećem.

3. Bolesti srca. Naučnici su otkrili da neki muškarci mogu biti nosioci neispravnih hromozoma, što povećava rizik od koronarne arterijske bolesti za 50 odsto. Pod određenim faktorima, ovu osobinu nasleđuju sinovi.

Tata i beba
Shutterstock Tata i beba

4. Pol. Nije tajna da su muški geni odovorni za pol bebe.

5. Rast. Interesantno je da rast zavisi od gena oca: što je otac veći, veća je i mogućnost da naslednici budu visoki.

6. Boja očiju. Budući da očevi geni dominiraju majčinim genima, glavne osobine lica i boja očiju deteta su verovatnije iste kao kod oca.

7. Stanje zuba. Morate znati da su muški geni odgovorni za strukturu vilice pa zbog toga deca od oca nasleđuju gustinu zuba, belinu...

(Yumama)