Prvi dan života bebe nakon dolaska na svet je jednako uzbudljiv i iscrpljujuć, i za mamu i za novorođenče. Važno je da znate kako izgleda telo mame nakon porođaja, da biste i na to bili spremni, a pročitajte i kako izgledaju prva 24 sata života vaše bebe.

Izgled bebe

Kada se beba rodi, njena koža može da bude plavkaste boje ili prošarana. Vrlo je verovatno da će biti prekrivena amnionskom tečnošću, krvlju i verniksom, što je bela, sirasta supstanca. Sve to je potpuno normalno, a kako beba počinje da diše – što bi trebalo da se desi u prvom minutu po rođenju – koža će dobijati roze boju. Doduše, rukice i nogice vašeg mališana možda će imati plavu nijansu još nekoliko sati po rođenju, ali to ne treba da vas brine.

Amninska tečnost i verniks na koži bebe su važni da bi ona mogla da oseća mirise i ukuse nakon rođenja, ali i da bi se osećala sigurno kada izađe iz maminog stomaka, piše pregnancybirthbaby.org.au.

Rađanje posteljice

Nakon rođenja bebe, kod žena koje se porađaju prirodno, uslediće kontrakcije nakon kojih dolai rađanje posteljice. Kada se to desi, lekari će preseći pupčanu vrpcu.

Kontakt koža na kožu

Ukoliko se porađate prirodnim putem, bebu će vam nakon porođaja staviti na grudi, radi kontakta kože na kožu. To, kažu stručnjaci, smanjuje plač kod beba, pomaže da se brže uspostavi laktacija i započne dojenje, pomaže u održavanju bebine telesne temperature.

Kod porođaja carskim rezom, u zavisnosti od anestezije koja je korišćena, medicinsko osoblje će bebu doneti kod mame radi ostvarivanja kontakta kože o kožu čim to bude moguće.

Apgar test

Jedan od važnih pokazatelja bebinog zdravlja nakon rođenja je Apgar test, koji zapravo pokazuje kako se beba prilagođava na život izvan maminog stomaka. Apgar test se radi u prvom i petom minutu bebinog života, a mere se i posmatraju bebini otkucaji srca, disanje, boja, mišićni tonus i refleksi. Maksimalan skor je deset, a sve iznad sedam se smatra dobrim pokazateljima bebinog zdravlja.

Merenje

Posle kontakta sa mamom, sledi merenje i praćenje bebe, kako bi se uverili da je sve u najboljem redu. Meri se dužina bebe, težina, kao i obim glave.

Vitamin K

Nakon merenja, medicinsko osoblje će bebi dati injekciju vitamina K, kako bi se sprečila krvarenja usled manjka vitamina K.

Hranjenje

Beba počinje da pokazuje želju za hranom ubrzo po rođenju, i uglavnom se "kači" na dojku već u prvih 50 minuta života. Prvo mamino mleko koje će beba popiti se naziva kolostrum, žućkaste je boje i prilično gust. Veoma je zdrav za bebu i proizvodi se u malim količinama u maminim grudima, zato što je u prvim danima i bebin želudac veoma mali.

Ukoliko ne uspete odmah da podojite svoju bebu, ne očajavajte, već pokušajte ponovo posle nekoliko sati i potražite pomoć od babica i sestara.

Spavanje

Bebama će verovano ubrzo nakon prvog hranjenja biti potreban odmor, pa se može desiti da spavaju i po šest sati. Novorođenčad inače dosta spavaju u svojim prvim danima života, a prvog dana najčešće prespavaju više od polovine dana.

Ovaj test ipak nije pokazatelj detetovog budućeg zdravlja, u daljem životu.

Šta beba čuje, vidi, oseća?

Beba je slušala vaš glas otprilike celu drugu polovinu trudnoće, pa će tako moći da ga prepozna odmah po rođenju. Takođe, poznat će joj biti i glas vašeg partnera, a vaš glas će pomoći da se oseća sigurnije.

Kada stavite bebu na grudi, verovatno će se umiriti jer će čuti vaše otkucaje srca, baš kao što ih je čula dok je bila u vašoj materici.

Vid novorođenčeta je zamućen, ali sa udaljenosti od otprilike 30 centimetara mogu da razaznaju vaše lice – tolika je udaljenost do vašeg lica kada bebu stavite na grudi. Beba već u prvim satima života može da poveže ono što vidi i ono što čuje.

Novorođena beba će osećati miris i ukus amnionske tečnosti i vašeg kolostruma, koji inače imaju sličan miris.

Urin i mekonijum

U prva 24 sata života beba će verovatno izbaciti urin i mekonijum, tj. prvi izmet, najmanje jednom. Mekonijum je taman i lepljiv, a izgled bebine stolice će narednih dana menjati boju i gustinu.

BONUS VIDEO:

Kako novorođenčetu dati sirup TikTok/thelatchrn

(Yumama/N. Z.)