Koje stvari mogu da ukažu na to da beba ima smetnje u razvoju? Roditelji mogu da posumnjaju na smetnje u razvoju ako kod bebe primete sledeće simptome koji su navedeni prema uzrastu od 4 meseca do 3. godine, piše portal Parents.ru:

Sa 4 meseca:

 1. Bebi je teško da pomera oči; jedno oko žmiri ili je pogled usmeren ka detetovom nosu - Do tri meseca, smanjenje očiju do nosnog mosta se javlja kod mnogih novorođenčati: činjenica je da u ranim fazama deca još nisu u stanju da u potpunosti kontrolišu očne mišiće. Ali do četiri meseca beba sama ispravlja ovaj nedostatak.
 2. Ne reaguje na glasne zvukove - Bebe reaguju na oštre zvukove tako što okreću glavu ka izvoru buke i zatvaraju oči, uplaše se i mogu zaplakati. Ako ništa od ovoga nije slučaj, obratite se svom lekaru.
 3. Ne obraća pažnju na svoje ruke, ne ispituje ih (do dva meseca) - Ova veština je zbog činjenice da deca uče da koncentrišu pogled na predmete. Pogled na ruke ukazuje na dovoljnu zrelost očnog aparata.
 4. Ne prati pokretne predmete očima (do tri meseca)
  Ne smeši se ljudima (do tri meseca) - Osmeh postaje socijalna komponenta za dete do trećeg meseca: beba se ne smeška igračkama, već sa zadovoljstvom ljudima.
 5. Ne drži glavu (do tri meseca) - Do tri meseca bebini vratni mišići su već dovoljno jaki da samostalno drži glavu, bez pomoći majke.
 6. Ne guče i ne pokušava da pravi zvukove (do četiri meseca)
  Ne stavlja predmete u usta (do četiri meseca)
  Ne pokušava da dodirne pod, ne ispravlja noge kada oseti tvrdu podlogu (do četiri meseca)

Sa 7 meseci:

 1. Opušteni mišići - Dete je kao krpena lutka: smanjen tonus mišića u rukama i nogama. U ovom slučaju će vam pomoći kurs masaže koji vam je propisao specijalista (kao u slučaju napetih mišića).
 2. Previše zategnuti mišići
 3. Pomera samo jednu ruku - Možda je jedna od ruku oštećena tokom porođaja ili beba ima problema sa kičmom.
 4. Glava i dalje pada unazad kada dete pokuša da sedne
 5. Ne pokazuje naklonost prema roditeljima - Kako smo već saznali, socijalizacija deteta se dešava u vrlo ranim fazama - u drugom ili trećem mesecu. Prvo je osmeh, pa smeh i zagrljaji sa roditeljima i dekama . Međutim, ako nije video voljenu osobu nekoliko dana zaredom, može ga zaboraviti: to se vidi iz njegovog opreznog i sumnjičavog pogleda na "stranca".
 6. Osetljivost na svetlost
 7. Stalno kijanje - Možda to ukazuje na zapaljen proces u nasolakrimalnom kanalu, razvoj alergija ili konjunktivitisa.
 8. Dete ima poteškoća da prinese neki predmet ustima
 9. Ne može se okrenuti na obe strane dok leži (do pet meseci)
 10. Ne može da sedi iako mu ne pomažete (do šest meseci) - Ova i dve prethodne tačke mogu ukazivati na to da bebina kičma nije dobro razvijena: ona je odgovorna za razvoj ravnoteže, a bez toga su sve bebine dalje veštine nemoguće. U ovom slučaju, masaža i set vežbi koje će vam propisati specijalista mogu mnogo pomoći.
 11. Ne smeje se i ne guguće (do šest meseci).

Posle 12 meseci:

 1. Ne može da puzi ili to radi povlačenjem jedne strane tela
 2. Ne može da se oslanja ako je ne drže - U ovom uzrastu beba vežba pokrete koje je naučila pre godinu dana. Kičma je već dovoljno razvijena za najrazličitije pokrete, pa ako ni uz vašu pomoć dete ne može da stoji na nogama, obavezno posetite specijalistu.
 3. Ne traži predmete za koje razume da su skriveni od njega - Dete razvija interesovanje za različite vrste igara, sa radoznalošću posmatra postupke odraslih (posebno onih koji su u vezi sa njim). Do ovog uzrasta, beba uživa u interakciji sa odraslima i igranju sa njima.
 4. Još nije rekla nijednu reč - Sa devet meseci pojedini ponovljeni slogovi ("ma-ma", "ba-ba") mogu se shvatiti kao reči. Do godinu dana dete više ne ispušta besmislene zvukove, već počinje da izgovara svoje prve značajne "beba"; "tata"; "ne";"ajde";"maca"...
 5. Ne koristi gestove, kao što je pomeranje glavom s jedne na drugu stranu, što znači "ne" - Do 8-9 meseci deca uče da izražavaju svoje želje znakovnim jezikom, jer je to jedini način da izraze svoje želje, a da još ne znaju sve reči i njihova značenja.
 6. Ne pokazuje na objekte
 7. Nije naučio da hoda (do osamnaest meseci)
 8. I dalje hoda na prstima iako je naučio da hoda pre nekoliko meseci - Kada dete tek istražuje mogućnosti hodanja, ono se uvek kreće na prstima. Ali nakon nekoliko meseci, pete se takođe uključuju. Ako beba ne prestane da hoda na prstima, to može ukazivati na povećanu nervoznu ekscitabilnost. Može biti posledica nedonoščadi, hipertonusa ili preosetljivosti. Po pravilu, ovaj nedostatak se lako može prevazići sa nekoliko kurseva masaže.

Sa 2 godine:

 1. Dete nije naučilo da izgovori najmanje 15 reči
 2. Do druge godine dete obično zna oko 150 reči, pa ako njegov rečnik ima jedva 15 reči, to je razlog da ozbiljno razmislite i posetite lekara. Razloga z odložen razvoj govora može biti mnogo: nedonoščad, hipoksija, porođajna trauma ili nepravilno vaspitanje.
 3. Ne koristi fraze u govoru - samo pojedinačne reči
 4. Ne pokušava da ponovi vaše reči i pokrete
 5. Mogu postojati problemi sa socijalizacijom: dete jednostavno ne voli interakciju sa ljudima. Ali mogu postojati i medicinski razlozi; o njima će vam reći vaš lekar. Logopedi obično preporučuju igranje jezikom i usnama (artikulaciona gimnastika) u takvim slučajevima.
 6. Ne prati jednostavna uputstva - Ovo može biti posledica oštećenja pamćenja, pažnje ili voljnog ponašanja.

Sa 3 godine:

 1. Često pada - Do treće godine dete samouvereno stoji na nogama. Ako to ne primetite kod svoje bebe (konstantno se spotiče, pada, ima lošu ravnotežu), odvedite je kod neurologa i ortopeda.
 2. Detetu je teško da ide gore/dole stepenicama
 3. Govori vrlo nejasno
 4. Ne može se izgraditi toranj sa više od četiri kocke/bloka
 5. Ima poteškoća da se igra malim predmetima - Najverovatnije, u ovom slučaju, kao i u slučaju iz prethodne tačke, vaša beba ima problema sa finom motorikom: posetite neurologa.
 6. Ne može da formira kratke rečenice
 7. Ne pokazuje interesovanje za drugu decu
 8. Ne voli kontakt očima (ne uspostavlja kontakt očima u dužem vremenskom periodu)

Sve ove tačke treba da vas upozore, ali ne smete sami da donosite ishitrene zaključke. Ukoliko primetite neke od ovih znakova, potrebno je da se što pre konsultujte sa lekarom koji će predložiti prave mere i jedini može da da dijagnozu.

(Yumama/T.A.S.)