Uzbuđenje zbog trudnoće i dolaska bebe raste mesecima u iščekivanju susreta sa mališanom. Kada se beba rodi, mnogi roditelji se muče sa rodbinom i prijateljima koji žele da dođu kod njih i vide bebu.

Evo šta savetuje doktor Šenon Glen Oto, opšti pedijatar u bolnici Dečjoj bolnici Džon Jopkinsins u Sankt Peterburgu na Floridi, a prenosi portal hopkinsmedicine.org. Da li je u redu da posetioci dolaze u kuću i uzimaju novorođenu bebu? Toliko dugo ste čekali da upoznate svog mališana, a nema sumnje da su to bili i vaša porodica i prijatelji. Ne postoji univerzalni pristup ovome, ali je važno da roditelji postave granice i preduzmu mere predostrožnosti kako bi njihova beba ostala zdrava. Roditelji bi trebalo da pokušaju da ograniče broj posetilaca sa kojima njihova beba uopšte dolazi u bliski kontakt. Razmislite o tome da šira porodica i prijatelji sačekaju dva do tri meseca dok imuni sistem vaše bebe ne ojača.

Bebe nisu imale vremena da razviju svoj imuni sistem, tako da su u većem riziku od razvoja infekcija od bakterija i virusa. Takođe su podložniji razvoju ozbiljnih infekcija, kao što su sepsa i meningitis. Novorođenčad još nema zaštitu dobijenu vakcinacijom, a njihova krvno-moždana barijera (štiti infekcije od ulaska u mozak) još nije u potpunosti razvijena.

Koje su dobre higijenske prakse kada se nova osoba treba da poseti bebu?
Svako ko dođe u blizak kontakt sa novorođenčetom treba da prvo opere ruke. Takođe može biti od pomoći uklanjanje bilo kakvog nakita sa ruku. Koliko god da su bebi obrazi divni, posetioci ne bi trebalo da ljube bebu ili da joj budu preblizu lica, jer usta nose mnogo mikroba. Nošenje maske takođe može pomoći u smanjenju širenja klica. Važno je da ste sigurni da posetioci nemaju znakove ili simptome bolesti koje bi se mogle proširiti na bebu. Svako ko ima temperaturu, curenje iz nosa, kašalj, dijareju ili druge simptome ne bi trebalo da posećuje bebu dok se potpuno ne povuku.

BONUS VIDEO

Beba prvi put proba sladoled TikTok/funnydudetrending


Izvor: Yumama