Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO BEBE STEŽU PESNICE - ODGOVOR ĆE VAS IZNENADITI: Ovo puno govori o tome kako se razvija, ali i da li ima grčeve

Zašto bebe stežu pesnice i čvrsto drže prst - evo šta vam na ovaj način novorođenče poručuje...

 Zašto beba steže pesnice. Izvor: Shutterstock

Da li znate zašto bebe stežu pesnice? Reč je o refleksu koji se ispoljava u prvim nedeljama posle rođenja, a predstavlja normalnu reakciju i jedan je od nekoliko pokreta koji pomažu bebama da kasnije razviju motoričke sposobnosti.

Kada se dete rodi, ono se kroz razne pokrete privikava na novu okolinu punu zvukova, svetlosti i dodira. S tim dolazi i mnoštvo fizičkih reakcija, među kojima je i stezanje pesnica. Kada blago pomazite bebin otvoren dlan, novorođenče će kao odgovor na vaš pokret odmah stegnuti pesnicu. Ovo je prirodna tendencija i jedan od nevoljnih pokreta koje pravi većina beba.

Dakle, stisnuta pesnica je neurološka pojava koja pokazuje da se nervni sistem bebe razvija. Čvrste pesnice i savijeni laktovi, ruke i noge takođe su neke od navika ostale iz vremena kada su još bile u maminom stomaku. Takođe, bebe stežu pesnice kada su gladne, ali to može biti i znak grčeva.

Ovaj refleks će nestati kada beba bude imala pet-šest meseci. Ako mislite da to čini zbog stresa ili grčeva, pokušajte da je umirite povijanjem, pevanjem ili šuškanjem. Možete se iznenaditi kada vas beba jako uhvati za prst, a sličan pokret možete izazvati i na stopalima, kada će na vaš dodir reagovati uvijanjem prstiju.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:55
Kako se postavlja marama za nošenje bebe keywords: beba, nosiljka, marama
Izvor: Tik Tok/madisonandbabies
Izvor: Tik Tok/madisonandbabies

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica