Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TEST SLUHA MOŽE DA OTKRIJE AUTIZAM KOD BEBA: Njihov mozak na poseban način reaguje na zvuk, simptom se lako uoči

Simptomi autizma se često primete tek kad dete malo odraste, a test sluha može da pomogne da se otkrije i kod beba.

 Beba, sluh Izvor: Shutterstock

Da li ste znali da je kod beba koje boluju od autizma mozak je manje osetljiv na zvukove? Upravo ovo čulo može da bude pomoć pri dijagnostikovanju bolesti

Istraživači sa Univerziteta u Majamiju i Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard, čiji je članak objavljen u časopisu "Autism Research" , uporedili su rezultate standardnog testa sluha, koji se radi novorođenčadi u bolnici ubrzo nakon rođenja, i rezultate skrininga na simptome poremećaja iz autističnog spektra (ASD) kroz koji su ista deca prolazila u predškolskom uzrastu.

Ukupno su analizirani podaci koji se odnose na skoro 140.000 dece rođene na Floridi. Po završetku studije, autizam je potvrđen kod 321 deteta.

Ispostavilo se da tek rođene bebe kojima je kasnije dijagnostikovan neki oblik autizma imaju sporiji odgovor mozga na zvuk od drugih novorođenčadi.

U ovom slučaju, reč je o takozvanom ABR testu ili testu za akustične (auditivne) evocirane potencijale, koji omogućava da se proceni koliko dobro unutrašnje uho i moždano stablo novorođenčeta reaguju na zvuk.

Tokom testa, na glavu bebe koja spava, pritiskaju se elektrode koje emituju zvučne signale, a kompjuterski se snimaju električni potencijali mozga. Istraživači iz Majamija veruju da  rezultati ABR testa mogu da se koriste kao metoda za ranu dijagnozu nekog oblika autizma.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica