BSŽ vakcina protiv tuberkuloze, koja se bebama daje odmah po rođenju, povučena je iz upotrebe od strane proizvođača "Torlak", zbog minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka. U emisiji "Uranak" na televiziji K1, pedijatar dr Saša Milićević, objasnio je zbog čega je došlo do povlačenja ove serije, ali i da li su bebe, koje su primile ovu vakcinu po rođenju bezbedne.

"Nema nekih toksičnih efekata, nego je efikasnost nešto manja. To je ono što su primetili na Institutu 'Torlak', zbog čega su odlučili da tu svoju seriju povuku i da je zamene drugom. Naravno to je izazvalo paniku i potpuno razumem ljude, pogotovu što je već ranije bila jedna afera sa BSŽ-om, kada je dat fiziološki rastvor, umesto vakcine. To takođe nije oštetilo bebe, jer je sve nadoknađeno. Ovo će se sigurno srediti, već je došla nova serija vakcina. To je vakcina protiv TBC-a, koji nije toliko čest", rekao je doktor Milićević.

Bezbednost dece

Mnogi roditelji odmah su se zabrinuli, da li su deca koja su primila ovu vakcinu bezbedna. Doktor Saša Milićević kaže, da nema razloga za paniku i da deca neće imati nikakve štetne efekte.

"Deca su zaista bezbedna, ta vakcina se daje jako dugo i ona štiti u nekom kasnijem periodu od tuberkuloze. Nema nikakve štetne efekte, sem stresa koji su roditelji doživeli. Mnogo bi bila veća šteta da to nije primećeno, pa da ta vakcina ne ostvari svoj efekat, koji treba", rekao je Saša.

Vakcina je povučena zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji može biti nepotpun, a dr Milićević je u emisiji "Uranak" na televiziji K1 i detaljno objasnio šta znači to obrazloženje.

"To znači da ta vakcina neće stimulisati dovoljno naš imunološki sistem i biti spreman za kontak u kasnijem dobu sa osobama zaraženim tuberkulozom. Inače, ta BSŽ se u nekim zemljama se i ne daje, gde je tuberkuloza u manjem obimu. Kod nas je na primer ima u Novom Pazaru, skoro je bilo nekoliko slučajeva dece koja su je dobila. Ova vakcina štiti od nekih jačih oblika tuberkuloze. Ako bi se dogodilo da neko baš bude u kontaktu sa nekom osobom koja ima tuberkulozu, BSŽ vakcina znači, ali to dete i onda mora da bude pod kontrolom i terapijom. Ovo obrazloženje o povlačenju znači, da bi dala manji imunski odgovor, kao kada bi se dala manja doza nekog antibiotika. Roditelji dece koja su primila ovu dozu BSG vakcine će biti kontaktirani, kako bi se deca ponovo vakcinisala i napominjem, da to neće imati nikakve štetne efekte za dete", rekao je.

Vakcina, beba
Shutterstock Beba na vakcinaciji

Doktor Saša Milićević, da reakcija na ovu vakcinu ne postoji, ali da može doći do blagog gnojenja na mestu gde je vakcina primljena. Povlačenje ove serije BSŽ vakcine, izazvalo je ponovno ne poverenje roditelja. Doktor ističe, da će sigurno morati da prođe određeni vremenski period, kako bi ponovo stekli poverenje u vakcine.

"Sigurno će biti raznih pitanja. Sada će to ponovo poljuljati poverenje u vakcine. Trebaće malo vremena da se to povrati, ali da zaista ima neke opasnosti, niko od nas ne bi ćutao", dodao je pedijatar.

Koja deca ne smeju da prime BSŽ vakcinu?

"Postoje indikacije, ako je to neko teško hronično oboljenje. Ukoliko je beba tog momenta bolesna, onda ne primi vakcinu. Tada se vakcina odlaže, dok dete ne bude zdravo. Retko je da dete dobije alergiju, kada je u pitanju ova vakcina", rekao je doktor.

Tuberkuloza je bolest koju uglavnom odrasli prenose na decu. Doktor napominje, da mogu prenosioci da budu i deca, ali to je do 10. godine redak slučaj. Takođe ističe, da jedan zaraženi, može da zarazi čak 15 osoba. Deca i odrasle osobe, koje obole od tuberkuloze, moraju da budu pod strogim nadzorom lekara.

Simptomi koji ukazuju na tuberkulozu su:

  • Kašalj koji traje duže vreme.
  • Iskašljavanje.
  • Krv.
  • Gubitak u telesnoj težini.
  • Noćno znojenje.

(Yumama)