Treba da pripremite stvari za porođaj, ali ono što vas najviše zbunjuje sigurno je koju veličinu garderobe da odaberete za svoje dete kada bude izlazilo iz porodilišta. Na kontrolnim ultrazvukovima doktori su vam sigurno rekli koja je približna veličina vaše bebe, što će vam olakšati odabir odeće.

Donosimo vam objašnjenje koje vam može pomoći kada shvatite koju veličinu garderobe treba da obezbedite za svoju bebu. Veličina bodića, majica i pantalonica treba da odgovara ukupnoj dužini vaše bebe, ali to nije uvek slučaj. Neki proizvođači imaju drugačije obeležene veličine, a evo kako najlakše da ih razumete:

Veličine 56, 62, 68...

Ako bebi kupujete bodić veličine 56 on bi trebao biti namenjen bebi koja nema više od 56cm dužine od glave do pete i težine do nekih 4kg, otprilike. Tako gledano, ta veličina bi onda trebala odgovarati tek rođenim bebama i najverovatnije će je nositi prvih mesec ili dva dok ne porastu u dužinu i ne dobiju koji kilogram više na težini.

Sledeća veličina koja dolazi na red je 62 i pretpostavljate da je za bebe koje nisu duže više od 62cm i teže do nekih 6kg. Ova veličina se uglavnom preporučuje bebama koje imaju tri meseca, ali opet se vraćamo na to da sve zavisi od bebine porođajne dužine, težine i napredovanja.

Kako vreme prolazi na red dolazi veličina 68 i pogađate, namenjena je bebama koje su dostigle ovu dužinu i težinu do 8kg. To se otprilike dešava oko šestog meseca. Naravno, čast izuzecima koji mnogo brže napreduju pa im je potrebna veća garderoba, ali onda je vreme za narednu brojku.

Veličina 74 sledeća je na redu i očekujte da će je beba nositi negde oko devetog meseca kada se obično dostiže težina oko 9-10kg.

Do kraja prve godine vaš mališan sigurno će dogurati do broja 80 i još kojeg kilograma više.

Naravno, ovo je okvirno, a svako dete se razlikuje pa će neki do veličine 80 stići već sa 10 meseci, dok drugi neće ni do godinu i po dana. Nemojte da vas to brine, i kada odrastemo svi smo različitih visina.

Beba, ljuljaška
Shutterstock Beba u ljuljašci

Veličine 0-3, 3-6, 6-9...

Ovo je vrlo praktično obeležavanje i označava da mesece beba. Međutim, ovde lakše može doći do odstupanja u odnosu na prethodne pobrojane veličine, pa vodite računa kada ovakve birate, posebno ako kupujete garderobu za poklon.

(Yumama)