Biti roditelj je jedan od najtežih i najodgovornijih uloga. Usled neznanja i manjka iskustva briga i strahovi su normalni posebno kada vam prva beba dođe iz porodilišta. Međutim postoje praktični načini kako da se nosite sa izazovima, kako biste više uživali u vašoj bebi. Ovo su najčešće i saveti kako da ih rešite:

Brinete da li će beba umreti tokom spavanja

Mnoge mame se plaše da će se njihova beba udaviti, prevrnuti ili doživeti SIDS (iznenadnu smrt kod novorođenčad). Da bi smanjili svaki rizik uvek stavite tek rođenu bebu u krevetac, da leži na boku podupreno nečim što će sprečiti prevrtanje, obavezno izabcite sve igračke, jastuke i ćebad iz krevetića. Najsigurnije je da krevetac stavite u sobu sa vama, kako biste mogli da pratite bebino spavanje.

Zabrinuti se da ćete oštetiti fontanelu

Bebe imaju malo udubljenje na glavi koje često izaziva strah, međutim fontanela je čvršća nego što mislite. Iako uvek treba da vodite računa o glavici, ne možete je povrediti nikako ako je dodirujete ili milujete.

Zabrinuti ste da ćete ispustiti bebu

Vodite računa da ukoliko je hranite ostanete budni, a prilikom nošenja obratite pažnje na sve tepihe i prepreke na koje možete da se sapletete.

beba-plač-dojenje.jpg
Shutterstock Beba plače u maminom krilu

Plašite se da vaša beba zaostaje u razvoju

Često se opterećujete kada čujete da je vaša bebica trebalo već da savlada neke stvari. Verujte svojim instiktima, jer je svaka beba priča za sebe. Ukoliko primetite da nešto nije u redu, najbolje je da se konsultujete sa pedijatrom, ali većina beba bez problema savlada kad-tad sve potrebe veštine.

Zabrinuti ste da vaša beba previše plače

Odmah da vam kažemo da je normalno da tek rođene bebe toliko plaču, jer je to za njih jedini vid komunikacije.Plač se povećava sa dve do tri nedelje i dostiže svoj vrhunac sa šest do osam nedelja.Tu su grčići, gasovi, podrigivanje glavni krivci za uporan i neutešan bebin plač, koji će uglavnom da se posle određenog perioda smiri. Međutim, ako primetite da beba ima temperaturu, da odbija da jede ili da su pelene suve obavezno idite kod pedijatra, jer plač tada može da ukaže na neki zdravstven problem.

Zabrinuti ste da beba previše spava ili jako malo spava

Neke bebe više spavaju, neke manje. Treba vremena da se stekne rutina, posebno ako uzmete u obzir da tek rođena beba često jede. Nemojte da se opterećujete brojkama, vremenom ćete i sami videti potrebe vaše bebe i uskladićete ih sa snom.

(Yumama)