O mnogim opasnim stvarima već znate od trenutka kada vam je došla beba u kuću, kao što su oštr ivice i štekeri, hemikalije, lekovi.., u svakom slučaju prvo i najvažnije pravilo je da decu ne ostavljate bez nadzora i to svi roditelji poštuju. Međutim, postoje one "skrivene" opasnosti, kojih uglavnom niste svesni, a mogu često da se dese.

Ukoliko niste do sada na ove stvari gledali kao potencijalna opasnost, od sada vodite više računa.

Ne ostavljate bebu da spava u auto-sedištu ili nosiljci

Poslednja stvar koju roditelji žele jeste da probude svoje dete koje je zaspalo u auto-sedištu ili nosiljci. Međutim, razna istraživanja su pokazala da spavanje u ovakvim sedeljkama može dovesti do povrede, pa čak i smrti deteta.

Kada beba zaspi u sedištu ili nosiljci, njena glava mahinalno može krenuti ka napred, što može dovesti do gubitka vazduha ili davljenja sigurnosnim trakama. Ukoliko beba u sedištu zaspi u toku vožnje, to nije toliko opasno, sve dok je sedište namešteno pravilno i dok je isto tako pravilno vezano. Međutim, odmah nakon vožnje, bebu bi trebalo da premestite u krevetac. Isto važi i za nosiljke i ljuljaške.

Ne spuštajte se zajedno niz tobogan

Možda je spuštanje niz tobogan udvoje zabavnije, međutim to može biti izuzetno opasna zanimacija. Naime, jedna studija otkrila je da je čak u 14 odsto slučajeva došlo do nesreće kada su se roditelji spuštali sa decom. “Cipelica ili nožica mališana može se zaglaviti, odnosno zakočiti, u toku vožnje, a usled težine roditelja nema prostora da se ispravi i u toku spuštanja može doži do preloma”, navodi doktorka Trejsi Mehan.

Dakle, najbolje je da pustite dete da se samo spusti, a da ga čekate na dnu tobogana, a ukoliko se dete boji da samo ide, onda je bolje da nađete neku drugu aktivnost dok ne bude spremno da se samo vozi.

Obavezno koristite kočnicu na kolicima

Mnogi roditelji znaju da bi trebalo da koriste kočnicu na kolicima čim sklone svoje ruke s njih, međutim, malo njih se toga zaista pridržava. Potrebna je samo sekunda vaše nepažnje da neko slučajno udari kolica, stariji brat ili sestra gurnu kolica ili, u zavisnosti od težine bebe, kolica sama krenu.

To posebno može biti opasno ukoliko se nalazite na nekoj nizbrdici ili u neposrednoj blizini saobraćaja, ili ako se kolica prevrnu. Kočnicu bi trebalo koristiti i prilikom vađenja i stavljanja bebe u kolica. Dakle imajte na uvek na umu - čim pomerite ruke s kolica, kočnica je obavezna.

Beba, spavanje, auto, autosedište
Shutterstock Beba spava u autosedištu

Ne koristite naslon za glavu kod auto-sedišta

Ukoliko naslon za glavu nije došao kao dodatak uz auto-sedište, nemojte da ga koristite. Naslon nije prilagođen svim auto-sedištima, tako da nije testiran i može dovesti do ozbiljnih povreda. Isto je i sa zimskim jaknama koje roditelji često oblače deci dok se istovremeno nalaze u sedištu. Ako se brinete da je detetu hladno pokrijete ga ćebencetom ili jaknom, umesto da mu je oblačite.

Nemojte davati detetu da jede u toku vožnje

Naravno da je mnogo lakše ućutkati dete hranom dok vozite i potrebna vam je koncentracija, međutim, to je vrlo opasno. Ukoliko se vaš mališan zagrcne i počne da se guši, nećete biti u mogućnosti da to odmah primetite, budući da gušenje i nema neki zvuk, a osim toga, u toku vožnje ne možete samo preleteti na zadnje sedište i pomoći svojoj bebi.

Pored toga, čaše za bebe takođe mogu biti opasne, jer usled kočenja dete se njima može povrediti. Najbolje je da dete nahranite pred put ili ukoliko u toku vožnje ogladni stanete na bezbedno mesto i date mu hranu.

Buditi obazrivi sa životinjama

Svi znamo da mala deca, uključujuči i bebe, vole životinje. Pa tako, kada vaš mališan vidi slatkog, čupavog psa i pojuri za njim da ga pomazi, nije baš super ideja. Životinje (sve, ne samo psi) su prilično nepredvidive. Isto je i sa decom. Mališani mogu učiniti nešto nesvesno, što pas neće protumačiti kao dobar znak i tada nastaje problem.

Čak i u najranijem uzrastu treba da počnete da govorite detetu kako bi trebalo da postupa sa životinjama. Napomenite mu da ukoliko i želi da pomazi psa, to radi samo u vašem prisustvu ili prisustvu neke druge starije osobe. Stručnjaci takođe napominju da bi bilo pametno izbegavati da se pas mazi po vrhu glave.

(Yumama)